Menu
Dieet / Gezondheid

5 nare gevolgen van overgewicht

5 nare gevolgen van overgewicht

Overgewicht is een van de voornaamste gezondheidsproblemen van deze tijd. Dat hebben we met name te danken aan alle ongezonde voeding en dranken die ons tegenwoordig voor relatief weinig geld aangeboden worden. Suiker en vet zijn in grote mate aanwezig in wat we tot ons nemen, en in combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging zorgt dat voor overgewicht. Langdurig overgewicht kan erg schadelijk zijn voor je lichaam. We zetten vijf nare gevolgen van overgewicht op een rijtje.

Verminderde vruchtbaarheid en impotentie

Ook op de geslachtsdelen en de voortplantingsorganen kan overgewicht van nadelige invloed zijn. Het kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen. Vrouwen kunnen er ook menstruatieproblemen door krijgen. Mannen kunnen door overgewicht last krijgen van impotentie. Als symptoom is impotentie te bestrijden met Tadalafil, dat in de vorm van een pil gebruikt wordt.

Verminderde longfunctie en slaapapneu

Overgewicht kan leiden tot ademhalingsproblemen. Het kan voor te veel druk op de longen zorgen, waardoor een deel inzakt en de longcapaciteit afneemt. Dat vertaalt zich in snel buiten adem zijn en sneller moe zijn. Ook kan overgewicht leiden tot slaapapneu. Hierbij wordt de luchtgang tijdens het slapen afgesloten, waardoor je regelmatig wakker schrikt en een kwalitatief slechte slaap hebt. Overdag kun je daardoor erg moe zijn.

Diabetes type 2

Een van de grootste schrikbeelden van overgewicht, is het ontwikkelen van diabetes type 2. Dat gebeurt vooral wanneer het vet rond de buik zit. Als diabetes eenmaal aan de orde is, kom je daar ook niet meer van af. Diabetes type 2 kan op zichzelf weer zorgen voor hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Het vervelende is dat men er aan het begin vaak geen klachten van ondervindt en er dus te laat achter komt.

Nare gevolgen van overgewicht

Slijtage van gewrichten

Wanneer je lichaam veel gewicht mee moet torsen, levert dat snellere slijtage op. Dat merk je vooral in je gewrichten, zoals je knieën, enkels en rug. Slijtage aan de gewrichten, oftewel artrose, is onomkeerbaar. Hoewel afvallen het proces van slijtage vertraagt, is de schade die je op dat moment al opgelopen hebt blijvend.

Psychische klachten

Indirect leidt overgewicht ook tot psychische klachten. Mensen, en met name kinderen, met overgewicht worden niet zelden negatief en spotten bejegend door anderen. Ook worden ze aan de lopende band geconfronteerd met een schoonheidsideaal waar ze niet aan kunnen voldoen. Dat levert op termijn psychische schade op.

Het is vreselijk moeilijk voor iemand met overgewicht om zichzelf over de drempel heen te zetten en strenger voor zichzelf te worden. Dat moet niet onderschat worden, maar de gevolgen van overgewicht voor de gezondheid evenmin. Positieve aanmoediging kan helpen om iemand met overgewicht te motiveren. Heb je zelf last van overgewicht, dan zijn de bovenstaande gevolgen hopelijk voldoende motivatie om gezonder te gaan leven.