Menu
Lifestyle

Verbouwen of verhuizen?

Na een aantal fijne jaren in je huis, vraag je je steeds vaker af of het niet tijd is om te verhuizen. Bij verhuizen komt flink wat kijken, is een verbouwing daarom niet aantrekkelijker? Dan zorg je voor een nieuwe uitstraling in je oude vertrouwde huis. Zeker wanneer je gezinssamenstelling is veranderd, twijfelen mensen tussen verbouwen en verhuizen. Je leest in dit artikel meer over deze keuze en hoe je de beste beslissing maakt.

Bepaal wat je mist in je huidige woning

Als je twijfelt tussen verbouwen of verhuizen, ben je niet meer volledig tevreden met je huis. Het is goed om na te gaan wat je precies mist in je huidige woning. Is er bijvoorbeeld een gebrek of juist een overvloed aan ruimte? Bepaal ook of het mogelijk is om je huidige huis aan te passen naar de wensen die je hebt of dat je behoefte hebt aan een hele nieuwe omgeving.

Verbouwen of verhuizen

Kijk goed naar de kosten

Bij zowel een verbouwing als een verhuizing komen kosten kijken. Hoewel de verhuiskosten in de meest gevallen lager zijn dan de verbouwkosten, is verhuizen uiteindelijk niet altijd goedkoper. In je nieuwe huis is het vaak ook nodig om wat dingen aan te passen en te verbouwen en misschien gaan je maandelijkse woonlasten door de verhuizing wel omhoog.

Kies je voor verbouwen? Stel dan een duidelijk budget voor jezelf en ga na of je deze investering bij een uiteindelijke verkoop van je huis ook terugverdient.

Zet de voor- en nadelen op een rij

Naast wat je mist in je huidige woning en het overzicht van de kosten, is het ook goed om simpelweg de voor- en nadelen naast elkaar te zetten. Zet op papier wat de voor- en nadelen van een verbouwing zijn en doe hetzelfde voor een verhuizing. Door dit overzichtelijk te maken, merk je snel of je eerder naar een verbouwing of een verhuizing neigt. Heb je een partner? Vraag hem of haar om dit ook te doen en bespreek de uitkomsten. Zo kom je erachter wat belangrijk is voor jullie en maak je sneller een weloverwogen keuze.