Menu
Financieel / Lifestyle / Nieuws

Prijzen van woningen steeds hoger

Huizen worden steeds duurder. Het is daarom ook steeds lastiger om aan een huis te komen. Als je een student bent en toe bent aan een plekje voor je jezelf, dan is dit niet altijd realiseerbaar. Voor mensen met lage inkomens zijn de stijgingen van de prijzen van woningen zeker een probleem. Starters stellen zichzelf daarom steeds vaker de vraag, hoeveel kan ik lenen? En kan ik nog wel een huis kopen?

Stijging in januari

De gemiddelde waarde van een woning is in januari 2019 voor het eerst boven de 300.000 euro uitgekomen. In de maand januari werden woningen voor gemiddeld 302.157 euro verkocht. Dit blijkt uit een onderzoek van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In vergelijking met december zijn de prijzen van de huizen in januari met 8,7% gestegen. De stijgingen van huizenprijzen trekt steeds meer aan en zal voorlopig ook nog niet stoppen. In december stegen de huizenprijzen met 8,4%.

Wat zijn de oorzaken van deze stijging?

De oorzaken hiervan zijn erg duidelijk:

  • Lage hypotheekrente
    De hypotheekrente is op dit moment heel erg laag in Nederland.
  • Hoge huren
    Veel mensen huren een woning, omdat ze geen budget hebben voor een woning.
  • Weinig woningen die te koop staan
  • Schenkingsvrijstelling tijdelijk verhoogd naar 100.000 euro
  • De Nationale HypotheekGarantie is gestegen.

Verleden

In juni 2013 was er een dal in de huizenprijzen. Toen waren de huizen 36% goedkoper dan in januari 2019. In augustus 2008 was er ook een piek in de huizenmarkt. Nu zijn de huizen echter al 6,5% duurder dan toen in augustus. Steeds meer mensen vinden het geen goed moment om een huis te kopen, zegt de Rabobank. Dit laat zich dan ook zien in de verkoopcijfers. In vergelijking met 2017 worden er in 2019 10% minder huizen verkocht.

Toekomst

Uit cijfers blijkt dat er ook steeds minder woningen worden verkocht. Dit jaar in januari zijn er 15.125 huizen verkocht. Vorig jaar in januari werden er 6% meer huizen verkocht. In de toekomst zal het steeds lastiger worden om een huis te vinden en te kopen, omdat de prijzen stijgen. Dat is niet de enige reden, want het is ook moeilijker om een hypotheek aan te vragen. Je mag namelijk maar een hypotheek tot een bepaald budget aanvragen. Via de website hypotheekberekenen.nl kun je berekenen wat je maximale hypotheek zou kunnen zijn.