Menu
Lifestyle

Wat je moet weten voor het aanleggen van een dakterras

Veel mensen hebben een tuin waar ze van genieten wanneer het lekker weer is. In de stad zijn er huizen die geen tuin hebben, daarom zie je vaak dakterrassen als alternatief. Zo geniet je toch van de buitenlucht zonder een tuin. Heb jij geen dakterras, maar wil je deze wel graag hebben? Lees dan hier wat je moet weten over het aanleggen van een dakterras.Wat je moet weten voor het aanleggen van een dakterras 1 - nieuws.web.nl

Vergunningen 

Voordat je begint met bouwen, ga je na of je een vergunning nodig hebt. Wanneer er een vergunning nodig is, vraag je deze aan bij de gemeente door een bouwtekening van het dakterras in te leveren. Vervolgens beoordeelt de gemeente deze en krijg je de vergunning wel of niet. Als je het dakterras twee meter van de erfgrens af bouwt en je woning niet beschermd of een monument is, krijg je de vergunning bijna altijd. Om de kans op slagen zo hoog mogelijk te houden, laat je de tekening maken door een architect.

Controleer de sterkte van het dak

Zodra je de vergunningen hebt, is het belangrijk om na te gaan of de draagkracht van het dak hoog genoeg is. Hiervoor zijn ingewikkelde sterkteberekeningen nodig, kies er dan ook voor om een architect of aannemer te nemen die samenwerkt met een stabiliteitsingenieur. Zo weet je zeker dat je dak sterk genoeg is om het terras te dragen.

Materiaalkeuze 

Wat je moet weten voor het aanleggen van een dakterras 2 - nieuws.web.nl

Er zijn verschillende materialen mogelijk voor de afwerking van een dakterras, zoals: hardhout, tegels of staal. Het is belangrijk dat het materiaal weerbestendig is, zoals roestvrij staal, hardhout of geïmpregneerd hout. Wanneer je een materiaal hebt gekozen, ga je een dakdekkersbedrijf zoeken die de bouw uitvoert. Wanneer je nog twijfelt over een materiaal, is het mogelijk om de dakdekkers te vragen voor hulp, zij hebben namelijk veel ervaring met de verschillende materialen.

Alternatieven

Een dakterras is een flinke investering, maar heeft als gevolg dat in de toekomst het huis aantrekkelijker is voor nieuwe bewoners. Wanneer de investering voor een dakterras te groot is, is het ook mogelijk om voor een alternatief te gaan. Een voorbeeld hiervan is een dakkapel, met name de prefab dakkapel prijzen liggen een stuk lager. Hierbij plaatst een specialist de dakkapel in één keer op je dak. Waardoor het toch nog mogelijk is om meer van de zon of extra ruimte te genieten.