Menu
Financieel / Winkelen

Zorgvuldig en secuur geld lenen

Je staat in de winkel en je ziet dat het ene gave product waar jij al heel je leven van droomt in de aanbieding is. Maar helaas is het product zelfs met korting nog steeds te duur voor je. Wat doe je dan? Wacht je totdat je het geld bij elkaar hebt zodat je het bij de volgende ronde wel kan kopen? Of pak je nu je kans en sluit je een lening af? Een groot dilemma voor velen.

Voor wie kiest voor de optie om het geld even te lenen, moet er echter wel opletten dat hij of zij dat zorgvuldig en secuur doet zodat er later niet te veel problemen door ontstaan. Maar hoe doe je dat geld zorgvuldig en secuur lenen? In dit artikel wordt besproken waar jij op moet letten.

Waarom wil jij geld lenen?

Allereerst moet je goed opletten wat jouw doel is met de lening, wat is het product dat je graag wilt kopen? Aanvankelijk hiervan kun je mede bepalen waar jij gaat lenen en welke lening het best erbij past. Een goed voorbeeld hiervan is het aanschaffen van een auto. Een auto is vaak duur en veel mensen komen daardoor in de verleiding van een lening. Nu is het zo dat je op 2 manieren geld kan lenen om jouw auto te kunnen betalen. Je kunt geld lenen bij de bank of je kunt geld lenen bij de garage waar jij je auto koopt. In zo een geval is het in de meeste gevallen zo dat je ene hogere rente betaald bij de garage als bij de bank. Zeker de moeite waard om het met elkaar te vergelijken.

Welke manieren van lenen bestaan er?

Er is een persoonlijke lening. De persoonlijke lening zorgt ervoor dat jij 1 keer een groot bedrag kan lenen zodat je het product dat je graag wilt toch kunt kopen. De looptijd van deze lening kan variëren van 1 jaar tot 15 jaar. Gedurende deze periode betaal jij maandelijks een bedrag met een vaste lage rente. Het is dus geld lenen tegen een vaste lage rente. De lening die jij kunt afnemen is echter afhankelijk van jouw woon, werk en leef staat.

Er is een doorlopend krediet. Met het doorlopend krediet kun je een afgesproken bedrag maandelijks opnemen. Zo kun je ervoor kiezen om een deel van het geld op te sparen voor onverwachte kosten of kun je geld uitgeven aan de producten welke jij nodig hebt. Je kun het geleende bedrag maandelijks aflossen. De rente van deze lening is bepaald over het maximale limiet dat jij afgesproken hebt. Daarnaast betaal je ook rente over het geleende bedrag.

Er is een hybride krediet. Dit krediet is een koppeling van de persoonlijke lening en het doorlopende krediet. Tijdens dit krediet kun je zowel aflossen als geld opnemen. Dit krediet is er in het bijzonder voor mensen die graag een groter bedrag willen lenen. Dit hogere bedrag kan oplopen tot €150.000. Er is bij deze lening geen permanente looptijd, maar de er wordt wel getracht dat de lening voor een bepaalde leeftijd afgelost is (bijvoorbeeld voor je 70ste jaar).

Voor wie graag bij voorhand wilt weten dat de lening in de toekomst gaat betekenen kan het beste een persoonlijke lening afsluiten. Hierbij is het namelijk zo dat je precies weet wat er maandelijks afgelost moet worden. Voor wie graag flexibiliteit wilt en graag geld op wilt nemen wanneer dat hij of zij wilt kan het beste een doorlopend krediet nemen.

Achteraf betalen

De credit card maakt het voor jou als consument mogelijk om jouw aankoop pas later terug te hoeven te betalen. Het gevaarlijke bij een openstaand bedrag op jouw credit card is dat deze met een hele hoge rente terugbetaald moet worden. Het rentepercentage ligt vaak rond de 14 procent. Zeker geen aanrader dus!