Menu
Financieel

Investeren in crypto in 2024: dit moet je weten

Investeren in cryptocurrency is iets dat anno 2024 niet meer weg te denken is uit onze moderne samenleving. Sterker nog: de kans is groot dat je wel iemand kent die er in investeert. Misschien heb je er zelf al eens over nagedacht om te beginnen met beleggen in cryptocurrency zoals de Bitcoin koers.

Hoewel Bitcoin in de basis hetzelfde is als toen de munt werd opgericht jaren geleden is de tijd waarin we leven wel wat veranderd. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af of het nog wel nut heeft om te investeren in cryptocurrency. Het antwoord daarop is heel simpel gezegd: ja. In dit artikel vertellen we je er meer over en geven we je een paar tips waar je nog meer op moet letten.

Volatiliteit van cryptocurrency zorgt (onnodig) voor stress

Een van de redenen waarom veel mensen bijvoorbeeld de sprong niet wagen, is omdat ze het niet aandurven met oog op het volatiele karakter van de cryptokoersen. Dat is helemaal niet gek, want dat is meteen het grootste nadeel van investeren in crypto zoals de Bitcoin: je weet niet wat er gaat gebeuren op de koersen. Toch zou dit eigenlijk een onderwerp moeten zijn dat je niet tegen laat houden om toch een kans te nemen. Je moet gewoon altijd onthouden dat crypto volatiel is en dat je dus weet dat het kan gebeuren dat je je inleg kwijt bent.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want op die manier wil je het liefst alleen maar beleggen met hele kleine bedragen. Inzetten met meer geld brengt al gauw stress met zich mee. Zolang je weet wat de risico’s van beleggen in cryptocurrency zijn én zolang je alleen investeert met geld dat je tijdelijk kunt missen (voor het geval dat), dan is er niet zoveel aan de hand. De waarde van de Bitcoin zit, weliswaar met pieken en dalen, alleen maar in de lift sinds de start jaren geleden. Afgelopen maart is er zelfs een nieuw record behaald. Dat is iets dat je moet onthouden.

Bepaalde events kunnen stijging (of daling) voorspellen

Hoewel er dus weinig te zeggen is over wat de Bitcoin koers, of een van de andere koersen, gaat doen, zijn er wel enkele gebeurtenissen die van invloed zijn op de hoogte van deze koersen. In andere woorden: bepaalde events kunnen een stijging of een daling voorspellen, waardoor jij als investeerder slim in kunt zetten. Veel nieuwe investeerders beginnen pas met beleggen op het moment dat het heel goed gaat met de Bitcoin koers. Dat trekt logischerwijs nieuwe mensen aan die het ook wel zien zitten om zoveel rendement te kunnen maken. Toch is dit niet het beste moment om in te stappen, aangezien niet alleen de waarde maar ook de kosten op zo’n moment hoog liggen.

Het is verstandiger om je constant in te blijven lezen over mogelijke events en op de hoogte te blijven van de actuele koersen. Daalt de koers door een (on)bepaalde reden, dan is dit jouw moment om te investeren aangezien de kosten lager liggen. Ook kan het interessant zijn om het cryptonieuws in de gaten te houden. Events zoals zogeheten halvings die eens in de vier jaar voorkomen, hebben namelijk ook een grote invloed op de uiteindelijke waarde. Kortom: doe je onderzoek voordat je begint met investeren in crypto en het is zeker nog interessant om hierin te beleggen anno 2024. Het kan nooit kwaad om meer te leren over de technologie achter elke crypto, de markttrends en het potentieel voor groei.

Algemene tips voor investeren in de Bitcoin koers

Zie je het, ondanks de volatiliteit en de risico’s die daaraan verbonden zijn, ook wel zitten om te starten met investeren in crypto? Er zijn, naast de bovenstaande tips, nog enkele algemene tips voor beginners die je goed kunt gebruiken bij dit proces. Denk aan de volgende tips en tricks:

  • Investeer altijd voor de langere termijn omdat je op die manier meer kans hebt op rendement. Op de korte termijn investeren zorgt vaak voor onnodig verlies van geld dat je net zo goed langer in had kunnen zetten.
  • Kies je handelsplatform zorgvuldig; er zijn heel wat aanbieders beschikbaar in Nederland met iedere eigen regels en voorwaarden omtrent transactiekosten, gebruiksvriendelijkheid en beveiligingsmaatregelen. Kijk daar goed naar.
  • Zorg ervoor dat je je beleggingsportefeuille diversifieert. Dat betekent dat je niet alleen in crypto moet investeren, maar ook in andere soorten beleggingen zoals aandelen, obligaties en meer.
  • Beleg tot slot nooit volgens bepaalde emoties en zorg ervoor dat je rustig en kalm blijft op het moment van investeren. Zo maak je altijd de juiste keuzes.