Menu
Senioren / Zorg & Hulp

Ouderen wonen steeds langer thuis

Anno 2017 waren de nieuwe trends al zichtbaar. We zien ieder jaar weer meer ouderen langer thuis wonen. Niet alleen lijkt de behoefte naar wonen in eigen woning steeds groeien, de verbeteringen in de zorg en de opkomst van nieuwe technologieën en systemen maken dit ook mogelijk. Ook in 2019 zullen steeds meer ouderen in Nederland langer thuis blijven wonen.

Het toepassen van hulpmiddelen

Ook de vele hulpmiddelen die in de woning gebruikt kunnen worden maken het thuis wonen op latere leeftijd mogelijk. Waar men vroeger direct de hulp van een thuiszorgorganisatie nodig had of simpelweg in een verpleeghuis ging wonen, zijn er nu oplossingen voor (bijna) iedere valkuil. Is iemand slecht ter been door een versleten knie? Dan kan er bijvoorbeeld een traplift geïnstalleerd worden. Maar ook ondersteuning voor het omhoog komen uit stoelen of bedden behoort onder de mogelijkheden. Drempelverlagers, gehoorapparaten en aanpassingen aan douche en toilet maken het langer thuis wonen realistisch. Door verschillende hulpmiddelen in en rondom de woning toe te passen wordt het thuiswonen verantwoord, veilig en aangenaam. Ook buiten kan er veilig boodschappen gedaan worden met de hulp van een scootmobiel.

Organisatorische assistentie

Daarnaast bieden verschillende organisaties assistentie voor ouderen die langer thuis willen wonen. De website langerthuisinhuis.nl biedt bijvoorbeeld een gratis checklist aan. Na invulling van deze checklist geven zij aan welke punten nog verbeterd moeten worden om verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. Maar ook zorgplatformen zoals het pas gelanceerde Dytter maken de zorg persoonlijker. Deze organisatorische assistentie maakt het thuis wonen op latere leeftijd steeds makkelijker. Daarnaast brengt dit ook een scala aan sociale contacten met zich mee. Niet alleen de verpleegster die regelmatig langskomt om te kijken of alles nog in orde is, maar ook mogelijkheden als een seniorentelefoon of een internetcursus zorgen ervoor dat de sociale contacten onderhouden kunnen blijven.

De opkomst van Slimme systemen

Naast de hulp van organisaties zijn er ook verschillende slimme systemen ontwikkeld die niet alleen het dagelijkse leven, maar ook het thuis wonen op latere leeftijd steeds aantrekkelijker maken. Een slim beveiligingssysteem kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat sirens op afstand afgaan, dat rolluiken met een druk op de knop sluiten of dat de buitenverlichting aanspringt om mogelijke indringers af te schrikken. Ook het slimme verlichtingssysteem draagt hieraan bij. Door alle lampen in en rondom de woning op hetzelfde systeem aan te sluiten, kan alle verlichting vanaf een centraal punt (afstandsbediening of app) bestuurd worden.