Menu
Londen 2012 / Sport / Uitgelicht

Epke Zonderland voor Nederland naar de Spelen

Ekpe Zonderland is door de Gymnastiekbond KNGU voorgedragen om voor Nederland uit te komen op de Olympische Spelen in Londen. De rek specialist kreeg de voorkeur boven Jeffrey Wammes.

 

Tijdens de Wereldkampioenschappen in Tokio behaalde Zonderland een nominatie op het onderdeel rek. Zijn deelnamen aan de spelen leek dan ook een zekerheidje, maar tijdens het olympische kwalificatietoernooi in Londen toonde Zonderland geen vormbehoud en kwam zijn deelname toch weer in gevaar.

 

Waarom Epke?

 

Om zijn voordracht ook echt om te zetten in deelname moet Zonderland dit voorjaar nog wel een oefening uitvoeren met een score van tenminste 14,500. Om tot een voordracht te komen werden de uitslagen van Zonderland en Wammes naast elkaar gelegd. De kans op een medaille tijdens de spelen voor Zonderland is dusdanig groter dan bij Wammes en daardoor werd voor de eerstgenoemde gekozen. In de afgelopen weken was er de nodige onrust ontstaan door een slippertje van Interim-topsportmanager Ad Roskam. Roskam kwam in het nieuws met de mededeling dat Zonderland vormbehoud had getoond op het onderdeel Brug. Hij werd teruggefloten door de bond maar de verwarring was compleet.

 

Vrouwen

 

Bij de vrouwen was het veel minder onduidelijk en minder spannend. Wyomi Masela reist namens Nederland af naar Londen om daar de trots van ons land te verdedigen. Ze kreeg de voorkeur boven Céline van Gerner, die net als Jeffrey Wammes geldt als reserve in Londen.