Menu
EK 2012 / Sport / Uitgelicht / Voetbal

Finale: Italie – Spanje

Spanje en Italië spelen zondagavond in Kiev (OEK) de finale van het Europees Kampioenschap voetbal.

Spanje versloeg Portugal en Italië rekende af met de Duitsers. Vooral de Spanjaarden kende veel problemen tijdens de Zuid-Europese burenruzie. De ploeg van Del Bosque begon verrassend met Sevilla-spits Negredo in de spits en dat pakte niet goed uit. Negredo kwam amper aan de bal en werd in de tweede helft dan ook afgelost door Febregas.

Te laag tempo
Het duel ging in een veel te laag tempo en kansen waren er dan ook nauwelijks. Ook Christiano Ronaldo was zoals zo vaak in de top duels weer eens onzichtbaar. De vedette van Real Madrid had een paar aardige acties, schoot een paar vrije trappen vanaf 40 meter de tweede ring in maar daarmee was eigenlijk alles over hem in deze wedstrijd wel gezegd.

Verlenging en penalties
Na 90 minuten stond de beginstand nog steeds op het scorebord en volgde de verlenging. In die verlenging leek Spanje eindelijk wakker met de vlak daarvoor ingevallen Navas en Pedro. Er kwam wat meer diepgang in het spel van de Spanjaarden wat in de extra tijd ook een aantal kansen opleverde voor Iniesta en Navas. Ook na 120 minuten was het nog steeds 0-0 en moesten penalties de winnaar bepalen. Bij Spanje wist alleen Xabi Alonso het net niet te vinden. Namens Portugal misten João Moutinho en Bruno Alves en daardoor hoefde Ronaldo al niet eens meer te schieten.

Super Mario
De andere halve finale ging tussen Italië en Duitsland en alle ogen waren natuurlijk weer gericht op Mario Balotelli. De badboy van Manchester City maakt het deze keer wel waar en was de grote man met twee doelpunten. Vooral het tweede doelpunt was er een van grote schoonheid. De Duitsers liepen daarna een beetje achter de feiten aan. Ze probeerde het wel maar de bal wou er gewoon niet in. Diep in de blessuretijd maakte Özil de aansluitingstreffer uit een strafschop maar de Italianen kwamen daarna niet meer in de problemen.