Menu
Schaatsen / Sport / Uitgelicht

Gouden afsluiting schaatsseizoen

De Nederlandse schaatsers hebben het schaatsseizoen op een mooie manier afgesloten. Tijdens de WK afstanden die afgelopen weekend werden gehouden in het Thialf stadion in Heerenveen behaalde de Nederlandse ploeg meerdere gouden medailles.

 

De vrouwen
Zo wonnen de vrouwen op de 500 meter in race 1 een zilveren medaille, en wel door Thijsje Oenema. Zij wist op de 500 meter in race 2 een bronzen medaille binnen te slepen. Op de 1000 meter won Margot Boer een bronzen medaille en Ireen Wüst eindigde in deze race op de 5e plaats. Op de 1500 meter sleepte Wüst een zilveren medaille in de wacht en Linda de Vries kwam op de 3e plaats te staan en behaalde hiermee een bronzen medaille. In de race voor de 3000 meter eindigde Ireen Wüst op nummer 3 en Linda de Vries op nummer 5.


Langste vrouwen afstand
De race van de 5000 meter wonnen de Nederlandse vrouwen geen medaille. Diane Valkenburg eindigde hierbij op de 5e plaats en Anouk van der Weijden en Jorien Voorhuis haalde de 8e en 9e plaats. In tegenstelling tot de ploegachtervolging. Hierbij wonnen de Nederlandse vrouwen goud. Diane Valkenburg, Ireen Wüst en Linda de Vries schaatsten deze race.

 

De Mannen
Bij de mannen verloop het toernooi ook erg goed. Op de 500 meter in race 1 werd er geen medaille door de mannen binnen gesleept. Michel Mulder behaalde een 5e plaats en zijn tweelingbroer behaalde in deze race een 12e plaats. Jan Smeekes werd 21e. In race 2 op de 500 meter won Michel Mulder de gouden medaille en Ronald Mulder de bronzen medaille. Jan Smeekes kwam op de 6e plek te staan. Op de 1000 meter sleepten de Nederlandse mannen ook 2 medailles in de wacht. Een gouden medaille door Stefan Groothuis en een zilveren door Kjeld Nuis. Hein Otterspeer kwam in deze race op de 6e plaats te staan.

 

Geen succes op de schaatsmijl
Op de 1500 meter werden geen prijzen bemachtigd door de mannen. Stefan Groothuis kwam op de 5e plaats te staan en Koen Verweij eindigde op de 14e plek. De rit op de 5000 meter werd gewonnen door Sven Kramer en gevolgd door Bob de Jong. De ploegachtervolging werd niet alleen door de Nederlandse vrouwen gewonnen, maar ook door de Nederlandse mannen. In deze race schaatsten Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen.

 

Schaatsers onder de indruk van Beatrix
Dit is een geweldig resultaat van de Nederlandse schaatsers en schaatssters. Koningin Beatrix was ook aanwezig in Heerenveen om de schaatsers aan te moedigen. Na afloop maakte Beatrix een praatje met een aantal schaatsers die zichtbaar onder de indruk waren van ons staatshoofd.