Menu
Sport / Uitgelicht / Voetbal

Wat is er toch aan de hand met Fernando Torres

Wat is er toch aan de hand met Fernando José Torres Sanz? De Spanjaard die tegenwoordig zijn geld verdient bij het Engelse Chelsea heeft deze week een wel heel erg negatief record neergezet.

 

De topspits die vorige zomer een recordtransfer van Liverpool naar Chelsea maakte scoorde ruim 24 uur niet. Voor een speler met zoveel kwaliteit is dat natuurlijk veel te lang. Het matige presteren heeft hem niet alleen zijn basisplaats bij Chelsea gekost maar ook zijn plek bij de Nationale ploeg die hij in 2006 nog de Europese titel bezorgde. Gelukkig voor Torres en Chelsea lijken er betere tijden aan te komen. De Spanjaard scoorde afgelopen zondag namelijk twee doelpunten in het FA Cup duel met Leicester City.

 

Terug naar het begin

Om een goed beeld te krijgen gaan we eerst even terug in de tijd en kijken we waar het allemaal begon. Fernando Torres begon zijn professionele voetbalcarrière bij Athletico Madrid in het seizoen 2000/01. De tweede club uit Madrid speelde destijds nog in de op-één-na-hoogste Spaanse voetbalcompetitie. In zijn eerste seizoen kwam Torres vier maal in actie en scoorde hij zijn eerste doelpunt.

 

Lang trouw gebleven aan Athletico

In het tweede seizoen speelde Torres 36 wedstrijden waarin hij zes maal doel trof. Athletico promoveerde en in 2002 maakte Fernando Torres zijn debuut in de Primera División. Zijn eerste seizoen op het hoogste niveau verliep goed en Torres scoorde 13 keer in 29 duels. In de vier seizoenen daarop scoorde Torres achtereenvolgens 19, 16, 13 en 14 keer en veel grote clubs hadden wel interesse in de nog steeds piepjonge spits, die op 6 september 2003 zijn debuut maakte in de Spaanse Nationale ploeg. Hoewel de interesse voor Torres al snel groot was bleef hij zijn club lang trouw.

 

Droomtransfer naar de Premier League

De Spanjaard kwam in totaal zeven jaar uit voor Athletico Madrid en in 2007 kreeg hij zijn droom transfer naar het Engelse Liverpool. De Engelse topploeg betaalde rond de 22 miljoen euro voor Torres maar ook ging er een speler van Liverpool naar Athletico waardoor de totale waarde van de transfer op zo’n 35 miljoen euro wordt geschat.

 

Van Liverpool naar Chelsea

Op Anfield Road maakt Torres meteen furore door in zijn eerste seizoen 24 keer te scoren in 33 duels. Het seizoen daarop kwam hij mede door een aantal vervelende blessures maar tot 24 duels waarin hij 14 maal het net wist te vinden. Weer een jaar later speelde hij maar 23 duels in de Premier League waarin hij 18 keer doel trof. Het seizoen 2010/2011 begon hij nog als speler van Liverpool. Torres speelde 22 wedstrijden, scoorde 9 maal en werd toen door het Chelsea van eigenaar Roman Abramovich overgenomen voor het astronomische bedrag van ruim 60 miljoen euro. Het eerste halfjaar bij de blues verliep dramatisch en Torres scoorde slechts eenmaal in 14 Premier League duels.

 

2011/2012

Dit jaar gaat het zelfs nog slechter en heeft Fernando Torres in 22 Premier League optredens pas tweemaal het net weten te vinden. De cijfers liegen er niet om en of het nou met de vorm van Chelsea of het eigen falen van Torres te maken heeft, dit is de slechtste periode uit zijn carrière. De topspits van weleer stond droog sinds het Champions League duel met Racing Genk op 19 oktober 2011. Bij Chelsea staat Drogba weer wekelijks in de basis en ook bij Spanje is Torres niet meer zeker van zijn plek en dat terwijl David Villa al maanden geblesseerd is. Nee, het is geen makkelijke periode voor Fernando Torres maar nog steeds twijfelt er niemand aan zijn kwaliteiten. De tijd zal uitwijzen of het ooit nog goed komt met de ras voetballer die nog steeds wordt gezien als een van de beste spitsen van de afgelopen tien jaar. Het EK staat voor de deur dus het is nu of nooit voor Fernando José Torres Sanz….

 

De statistieken van Fernando Torres

Periode
2001-2007
2007-2011
2011-heden
2003-heden
Club
Athletico Madrid
Liverpool
Chelsea
Spanje
Wedstrijden
215
97
51
86
Doelpunten
82
65
7
27

 

Nog een mooi filmpje om te laten zien dat hij het zeker wel kan