Menu
Humor / Uitgelicht

1 april weer overleefd?

1 april is weer voorbij. Heeft u het allemaal overleefd of bent u flink de in maling genomen? Ook veel bedrijven waren dit jaar actief mat de 1 aprilgrappen. Zo beweerde Specsavers een autoruit op sterkte te gaan maken.

 

De standaard grappen als ‘je veter zit los’ en ‘je gulp staat open’ kennen we allemaal, maar die zijn natuurlijk niet altijd even leuk meer. Steeds meer mensen maken er dan ook een sport van om hele originele grappen te bedenken.

 

Niet alleen in Nederland kennen we 1 april. Ook in Frankrijk en Engeland is dat dag om iedereen in de maling te denken. Deze dag staat in deze landen bekend als ‘Poisson d’avril’ en ‘April Fool’s Day’.

 

Net als voor alle andere feestdagen zijn ook er voor 1 april verschillende theoriën over de herkomst. Een theorie over het ontstaan van deze dag is dat het komt door een vroeger middeleeuws festival ‘Het Feest van de Zotten’. In Nederland denken mensen vaak dat de inname van Den Briel door Watergeuzen op 1 april 1572 de reden is van de grappen tijdens 1 april. Deze dag wordt echter ook in andere landen gevierd, dus deze theorie is ook niet heel waarschijnlijk.

 

Tegenwoordig worden de grappen niet meer op 1 april zelf gemaakt, maar worden aan het einde van Maart de grappen al bekend gemaakt. Bijvoorbeeld dat je op 1 april een actie moet uitvoeren wat dan uiteindelijk de grap blijkt te zijn.

 

“Wat ik van vroeger nog kan herinneren is een 1 aprilgrap op de basisschool. Alle leerlingen werden geacht een fles water mee naar school te nemen. Met al dit water zou de zandbak op het schoolplein worden omgetoverd tot een zwembad. Als ik het nu vertel verklaar ik mezelf voor gek dat ik er ooit in ben getrapt, maar wat was ik toen enthousiast. “ – Elke, redactrice