Menu
Entertainment / Muziek / Uitgelicht

Het Eurovisie songfestival 2012

Op 22 mei is het weer zover de eerste halve finale van het 57e Eurovisiesongfestival. 2 Dagen later op 24 mei vindt de tweede halve finale plaats. Op 26 mei volgt de officiële finale in de hoofdstad van Azerbeidzjan.

 

Het Eurovisiesongfestival is nog nooit eerder in Azerbeidzjan gehouden. Hier kwam vorig jaar verandering in toen Ell & Nikki van Azerbeidzjan het festival wonnen met het liedje ”Running Scared”.

 

 

 

 

Op 22 mei laten de volgende landen hun liedje horen aan het Europese publiek:

 

Landen
Montenegro
IJsland
Roemenië
Albanië
België
Letland
Ierland
Zwitserland
Finland
Griekenland

Moldavië
Cyprus
Oostenrijk
Denemarken
Rusland
Israël
Ierland
Hongarije

 

Op 24 mei komen de volgende landen aan bod om hun act op te voeren:

 

Landen
Servië
Nederland
Portugal
VJR-Macedonië
Wit-Rusland
Malta
Oekraïne
Bulgarije

Zweden
Georgië
Slovenië
Estland
Turkije
Slowakije
Kroatië
Noorwegen
Litouwen
Bosnië-Herzegovina

 

De landen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk behoren tot de Grote Vijf en zijn direct geplaatst voor de finale op 26 mei. Deze landen zijn namelijk de grootste geldschieters van dit evenement. Ook het gastland Azerbeidzjan is direct geplaatst voor de finale van 26 mei. De finale zal in totaal om 26 landen gaan. Dit is één meer dan in 2011. Gisteren op 20 maart zijn de precieze start indeling duidelijk gemaakt van de halve finales.

 

Joan Franka gaat Nederland vertegenwoordigen met het liedje ”You and Me”. Ze werd bekend door het populaire televisieprogramma The Voice of Holland van John de Mol. Ze werd in de 6e live uitzending uitgeschakeld. Daarna werd ze benaderd om een album te maken en gaf zich op voor het songfestival om Nederland te vertegenwoordigen. Ze won de strijd van de andere finalisten Raffaëla Paton, Pearl Jozefzoon en Ivan Peroti. We zullen Joan dus zien op 24 mei in de halve finale in Azerbeidzjan met het liedje You and Me.

 

Hieronder het liedje You and Me, van Joan Franka.