Menu
Uitgelicht / Vrije tijd

Keukenhof 2014

De Keukenhof is weer geopend! Keukenhof is open van 20 maart tot en met 18 mei 2014. Iedere dag! Dus ook op alle zon- en feestdagen in deze periode; zoals 1e Paasdag, 2e Paasdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag!

Thema 2014: Holland
De tulp is wereldwijd het beeldbepalende icoon van ons land. Met Holland als thema in 2014 kan het dan ook niet anders dan dat Keukenhof de tulp centraal stelt. Holland = Tulpen = Keukenhof!

‘Tulpen uit Amsterdam’ is internationaal bekend. In het Oranje Nassau Paviljoen is een typisch Amsterdamse sfeer gecreëerd, met natuurlijk een Amsterdamse bloemenstal als decor voor de bloemenshows. In dit paviljoen kunt u ook heerlijke oud-Hollandse pannenkoeken eten.

Highlight in het themajaar is het bloembollenmozaïek van een Amsterdams grachtentafereel met een tulp zo groot als een grachtenpand. Het mozaïek van 22 bij 13 meter is geplant met 60.000 tulpen en muscari’s. Het ontwerp symboliseert de Tulpenmanie tijdens de Gouden Eeuw. Het mozaïek staat garant voor hét fotomoment van 2014!

Tentoonstelling Tulpomania
Het verhaal van de tulp is indrukwekkend, bollen die goud waard waren, diefstal, en een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlands klimaat. Ook is er het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen. Deze verhalen zijn allemaal te vinden in de tentoonstelling Tulpomania in het Juliana Paviljoen.

Historische tuin
In de vernieuwde Historische Tuin vertellen de tulpen zelf de ontwikkeling van 400 jaar tulpenteelt in Nederland. Zo staat er een borstbeeld van de plantkundige Carolus Clusius (1526-1609). Hij staat er niet zomaar. Clusius heeft in de geschiedenis van de tulp een sleutelrol gespeeld. Hij onderhield contacten met collega’s in heel Europa, en ruilde regelmatig met hen allerlei nieuwe planten, waaronder de tulp. In 1593 werd hij directeur van de Hortus Botanicus in Leiden. Hij nam de tulp mee, en plantte die met nog 1.500 andere planten in de Hortustuin. In de Historische Tuin is een reconstructie van deze tuin te vinden, beplant met tulpen, die soms al vier eeuwen in cultuur zijn. Clusius heeft ze nog gekend. Dank zij hem is de tulp in Nederland uitgegroeid tot een icoon. In de Historische Tuin kunt u ook zien welke verschillende soorten tulpen en narcissen er zijn en er de aankomende jaren nog bijkomen.

De bloemenshows
De bloemenshows op Keukenhof bieden elke dag weer een unieke belevenis. Vijfhonderd kwekers stellen hun mooiste bloemen ter beschikking en toonaangevende arrangeurs maken er unieke shows van. U kunt tijdens de diverse shows uw stem uitbrengen op de mooiste bloem van de show. Aan het einde van het seizoen reikt Keukenhof per show een prijs uit aan de winnende kweker.

Wilt u meer weten over Keukenhof 2014?