Menu
Financieel / Lifestyle / Nieuws / Uitgelicht

Zonnepanelen in 2018: Alles wat je moet weten

Duurzaamheid is een hot item in 2018, en dit gaat dan ook bij steeds meer mensen een grote rol spelen in hun gedrag. Hierbij kun je denken aan de manieren van vervoer en de keuzes die gemaakt worden op het gebied van voeding. Daarnaast heeft het betrekking op hoe we wonen. Bij woningen wordt het energielabel steeds belangrijker, en gaan steeds meer mensen nadenken over manieren om energie te besparen of energie op een duurzame manier op te wekken. Een steeds populairder voorbeeld van duurzame energie? Zonnepanelen!

Prijs en terugverdientijd van zonnepanelen

Zit jij erover na te denken in 2018 ook zonnepanelen te laten installeren? Dit vraagt een investering, maar deze verdien je op den duur wel weer terug. Gemiddeld werden er vorig jaar twaalf zonnepanelen door huishoudens geïnstalleerd, waarmee 80 procent van de stroombehoefte wordt gedekt. De gemiddelde kosten voor het materiaal (niet alleen de zonnepanelen zelf maar ook bijvoorbeeld een omvormer) en de installatie bedroegen 4.300 euro. Hoewel de terugverdientijd van zonnepanelen van vele factoren zoals de plaatsing afhangt, bedraagt deze gemiddeld een jaar of acht.

Tip: Hoewel ze meestal op het dak van een woning worden geplaatst, zijn er ook alternatieve plekken voor zonnepanelen rond een huis zoals op een carport.

Voordeliger zonnepanelen aanschaffen in 2018

De overheid heeft in het verleden door middel van subsidies de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijker geprobeerd te maken. In 2018 zijn er voor particulieren geen subsidies meer voor de aanschaf van zonnepanelen, maar kunnen huiseigenaren wel de btw van de aanschaf en installatie terugvragen. In een aantal gevallen levert dit zelfs nog meer voordeel op dan de oude regeling.

Andere financiële voordelen

Triodos Bank beloont onder bepaalde voorwaarden duurzamere woningen met een lager rentetarief. Hierbij is de hypotheekrente gekoppeld aan het energielabel van je woning. En wil je je woning toch graag duurzamer maken maar is de aanschaf van zonnepanelen een te grote investering voor je? De Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening maken het mogelijk tegen een aantrekkelijk tarief geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. Meer informatie over zowel landelijke als lokale voordelen per gemeente kun je terugvinden op Energiesubsidiewijzer.nl. Daarnaast kun je overigens ook zonnepanelen huren, waarbij in de huurprijs zowel de aanschaf, installatie, monitoring, reparatie en verzekering zijn opgenomen.

Hoe lang nog salderen na 2018?

Als je gaat berekenen of zonnepanelen rendabel zijn en binnen hoeveel jaar ze zichzelf terug hebben verdiend, wordt er vaak rekening gehouden met de baten van salderen. Salderen houdt in dat op zonnige dagen zonnepanelen meer energie opwekken dan er op dat moment verbruikt wordt. Deze energie wordt dan aan het net teruggeleverd. Je energiemaatschappij zal per jaar kijken hoeveel elektriciteit er terug is geleverd, en dit in mindering brengen op de eindafrekening. Hoewel eerder nog werd aangenomen dat de huidige salderingsregeling nog minimaal tot 2023 zou blijven bestaan, is in het regeerakkoord van Rutte III aangegeven dat er mogelijk al per 2020 een vervangende regeling komt. Eind vorig jaar heeft dit bericht al gezorgd voor een daling in het aantal huishoudens dat zonnepanelen liet installeren, maar de toekomst zal moeten uitwijzen wanneer en hoe de regeling daadwerkelijk gaat veranderen en wat de consequenties hiervan zijn.