Menu
Vakantie

Reisverhaal Femke

Na twee dagen ondergedompeld te zijn in Kaapstad start mijn avontuur. Van dit zuidelijke puntje reis ik samen met mijn Nomad Tours gezelschap per 4WD truck all the way naar Johannesburg. Als ik de truck aan het einde van de reis verlaat, heb ik er een grote liefde bij: Zuid-Afrika! Net als Femke verliefd worden op Zuid-Afrika? Bekijk deze prachtige rondreizen

Aan de voet van de berg

Wanneer ik op mijn slippers naar buiten loop, doemt hij voor me op, de Tafelberg. Dit vraagt om een foto! En vele volgen want vandaag staat Robbeneiland op het programma. Een ware must-see in Kaapstad, net zoals the Waterfront, de Cape Peninsula, Lions Head en de Tafelberg zelf natuurlijk.
Mijn wandelroute via Longstreet met al zijn restaurants en cafés brengt mij naar het bruisende V&A Waterfront waar de ferry vertrekt. De boottocht kan mij niet lang genoeg duren want vanaf het water zie je pas goed hoe prachtig Kaapstad erbij ligt aan de voet van de massieve Table Mountain.
Gelukkig heb ik nog een volle dag te gaan in deze kleurrijke stad. Op aanraden regel ik een ticket voor de hop on hop off bus. Ondanks de hoge touristenfactor een schot in de roos. Met een grote glimlach rijd ik door de stad en over een gedeelte van de Cape Peninsula. Ik stop onder andere bij Kirstenbosch (botanische tuinen), Camps Bay en the Waterfront. In een woord geweldig!

Wijn, fruit en struisvogels

In deze regio mag wijnproeven niet ontbreken. Anderhalf uur lang nippen we aan de wijnen van het Wine Estate Blaauwklippen voordat wij onze weg vervolgen naar het bekende plaatsje Stellenbosch. Het universiteitsstadje voelt gemoedelijk aan en de Kaap-Hollandse stijl huizen in de Dorpsstraat stralen in de zon die weerkaatst op de witte gevels.

Tijdens de rit naar Oudtshoorn (route 62) worden we getrakteerd op glooiende heuvels, wijngaarden, fruitgaarden en indrukwekkende vergezichten. Via Swellendam, Barrydale en een stop bij Ronnie’s Sexshop (een bijzonder café in ‘the middle of nowhere’ waar iedereen persoonlijke items achterlaat voor achter en aan de bar) arriveren we in ‘the Ostrich Capital of the World’. Niet alleen schaven wij hier onze kennis bij over deze unieke vogel tijdens een bezoek aan een struisvogelboerderij, ook krijgen wij een knuffel en worden we gemasseerd door deze enorme gevederde dieren. Aan avontuur geen tekort want een paar uur later zien wij geen hand voor ogen wanneer onze gids het licht uitdoet in de Cango Caves.

Tuinroute, kust en actief

Misschien wel de bekendste route van Zuid-Afrika, de tuinroute. Wij pakken hem op bij George nadat we de weelderige passen van de Outeniqua bergen hebben getrotseerd. Strand! Onderweg naar Knysna passeren we het plaatsje Wilderness waar een van de mooiste stranden ter wereld te vinden is. Aan het einde van de middag laten we onze voetstappen achter in het mulle zand, maar eerst genieten we van deze mooie kustroute en nemen we een kijkje in Knysna.

Tijd voor actie! De uitgelezen plaats hiervoor is Tsitsikamma National Park. We bezoeken allereerst Monkeyland Primate Sanctuary waar we een bos vol van deze ongebruikelijke dieren voor Zuid-Afrika treffen. Tijdens de lunch krijgen we de kans om het kustplaatsje Plettenberg Bay te ontdekken. Er heerst een goede vibe en het strand lijkt eindeloos. Ondertussen bereiden we ons mentaal voor op onze activiteiten van vanmiddag. Wordt het bungee jumpen, zip-lining, black water tubing of sea kayaking? Ik kies voor zip-lining en geniet tot mijn verbazing intens van het zoeven over de meters diepe afgronden.

Een hele andere adrenaline kick ervaren wij de volgende dag tijdens de 3-uur durende, pittige, maar schitterende dagwandeling van de in totaal 42km lange Otter Trail. Een kusttrack met constant zicht op ruige rotspartijen en de stormachtige oceaan. We klimmen en klauteren over rotsen met als beloning een waterval waar wij een verfrissende duik nemen in het (ijskoude) water.

Olifanten, wildcoast en bergen

Olifanten spotten! Via het surfersstadje Jeffreys Bay en de kustplaats Port Elizabeth rijden we naar het Addo National Park. Naast olifanten, zebra’s, koedoe’s en andere boksoorten die wij in het park zien, genieten we van de omgeving en van de op het oog eindeloze vergezichten.

We zetten weer koers richting de kust, richting Cintsa om precies te zijn. Een ieniemienie plaatsje in de buurt van East London waar officieel de Wild Coast begint. We hoeven ons hier geen moment te vervelen want je kunt hier mountainbiken, surfen, quad biken, kajakken, een boottocht maken over de rivier of mee op een tour naar de sloppenwijk. Samen met een aantal groepsgenoten kiezen we ervoor om naar het strand te gaan. WAUW! Gehuld in de ochtendnevel ligt het strand er sprookjesachtig bij.

De kust laten we achter ons. Wij steken de grens over en wel die met Lesotho. Een hele ervaring op zich. Ik had al gehoord hoe geweldig Lesotho zou zijn en niets is teveel gezegd. De combinatie van ruig (bergen en erosie), groen en ongerept maakt het landschap enorm indrukwekkend. Wij kiezen ervoor om de omgeving te paard te ontdekken. Een uitstekende keus. Totaal ontspannen rijden we stapvoets door maïsvelden en over rotsachtige paden met aan het einde van de rit rotstekeningen. De route is adembenemend. Achter ons vormen bergen een natuurlijke muur en in de verte klinkt het geklingel van koebellen.

Meer bergen, Indiase invloeden en nijlpaarden

Aan al het goede komt een eind, al lijkt dat voor deze reis niet op te gaan. We zijn het mooie Lesotho nog niet uit of wij worden alweer aangenaam verrast door de indrukwekkende omgeving van het Golden Gate National Park. Lesotho en Zuid-Afrika delen dit park. Wij maken gretig gebruik van de doorgaande weg die dwars door het park heen gaat en ons naar de hoogste bergketen van Zuid-Afrika brengt, de Drakensbergen.
De Drakensbergen schitteren in hartje Kwazulu-Natal en nodigen uit tot hiken, klimmen, vissen en niet te vergeten fotograferen! Wij ‘schieten’ er tijdens ons verblijf hier naar hartenlust op los en maken kennis met het verfrissende water uit de bergen na een wandeling naar de Cascades (watervallen).

Verder naar het Noorden liggen nog twee pareltjes van Zuid-Afrika die wij natuurlijk niet overslaan, het Hluhluwe-Imfolozi Park en Isimangaliso Wetland Park (St. Lucia). We logeren in St. Lucia, waar we bij het zien van de waarschuwingsborden voor hippo’s die ‘s avonds laat de straat op gaan, wel even moeten slikken. Na 2 nachten aan deze straat, een bezoek aan het Hluhluwe, een boottocht waarbij wij de nijlpaarden bijna kunnen aanraken en een ontmoeting met een hippo die aan kant van de struiken staat te grazen, verlaten wij allen heelhuids dit knusse plaatsje om aan het laatste deel van de reis te beginnen.

Last but not least

Een tweede grens om over te steken, en wel die met Swaziland. Eveneens een deel waar ik van elke km die wij rijden geniet. Verschillende kleuren groen steken af tegen de wolkenlucht. Dit verveelt nooit! Wij verblijven in het Wildlife Sanctuary wat schitterend ligt aan een meer en waar diverse wandelmogelijkheden zijn. Tijdens onze wandeling zien wij unieke vogels en staan wij op een paar meter afstand van een zebra en haar baby.

Alhoewel Swaziland prachtig is, kunnen wij niet wachten tot we aankomen bij het habitat bij uitstek van talloos wild, het Krugerpark. Wat een rijk gevoel om een dag onderdeel te zijn van dit uitgestrekte park. Ondanks de 42 graden waarin we rondrijden, spotten we leeuwen, olifanten, buffels, neushoorns en vele boksoorten. Tot onze verbazing zien wij ook tot twee keer toe een kameleon de weg oversteken.

Zuid-Afrika zou Zuid-Afrika niet zijn als het ons niet achterover zou doen laten vallen met meer moois in het verschiet. Last but not least: Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes en God’s Window. Fenomenaal! Na deze laatste adrenaline rush vertrekken wij met lood in onze schoenen richting Johannesburg waar onze trip eindigt.

ZUID -AFRIKA, BAIE DANKIE EN TOT SIENS!