Menu
Vakantie

Bijna helft van Nederlanders wil niet besparen op vakantie voor keuken

Een nieuwe keuken is leuk, maar niet als dat betekent dat de vakantie erbij inschiet. Uit onderzoek van Multiscope, in opdracht van Zanussi onder meer dan 1000 respondenten, blijkt dat 49% van de Nederlanders niet wil besparen op hun vakantie voor een nieuwe keuken. Ze gaan liever minder vaak uit eten en op stap, of geven minder uit aan kleding om te sparen voor een verbouwing. In die nieuwe keuken zien de respondenten het liefst een zelfreinigende oven staan: deze staat bij 71% van de Nederlanders bovenaan de wensenlijst. Ook bovenaan een verlanglijstje staat Chantal Janzen. Nederlandse mannen willen met haar wel een avondje in de keuken doorbrengen.

Prijsbewuste jongeren
Uit het onderzoek blijkt dat vooral jongeren een renovatie wel zien zitten: een derde van de respondenten tussen de 18 en 34 jaar denkt na over de aanschaf van een nieuwe keuken, vooral wanneer de oude aan vervanging toe is. Maar wanneer het op bezuinigen aankomt, leveren ook zij liever hun vakantie niet in: 30% geeft aan hier niet op te willen besparen. Om dat te voorkomen zou 68% van de jongeren bij aanschaf van een keuken vooral letten op de prijs. Vrouwen houden meer dan mannen de hand op de knip. 77% van de Nederlandse vrouwen vindt de prijs het belangrijkste aspect bij het kiezen van een nieuwe keuken, bij de mannen is dit 61%.

Jeroen van Koningsbrugge gedroomde tafelgast
Als die nieuwe keuken er eenmaal staat, gebruiken mannen hem het liefst om hun kookkunsten te showen aan Chantal Janzen. Zij liet hiermee onder andere Wendy van Dijk, Lieke van Lexmond en Linda de Mol achter zich. Van de mannelijke respondenten gaf 16% aan voor haar wel wat tijd achter het nieuwe fornuis door te willen brengen. Vrouwen gaan voor humor in de keuken: 1 op de 10 wil voor Jeroen van Koningsbrugge een smakelijke maaltijd bereiden. Paul de Leeuw en Mathijs van Nieuwkerk volgden op plaats twee en drie.

Afwasmachine favoriet
Van alle keukenapparatuur wordt de afwasmachine door de Nederlandse bevolking het meest gewaardeerd. Maar liefst 42% verkiest dit handige huishoudhulpje boven alle andere apparaten. De koelvriescombinatie is met 20% een goede tweede. Slechts 11% van de respondenten gaf aan dat de oven voor hen het meeste gemak biedt. Een zelfreinigende oven zou voor hen het leven wel heel easy maken, aangezien dit bij 71% van de Nederlanders bovenaan het verlanglijstje van nieuwe keukenapparatuur staat.