Menu
Wintersport

Amsterdam Light Festival 2014

Aankomende winter licht Amsterdam op tijdens Amsterdam Light Festival. Het is alweer de derde editie van het winterse lichtfeest voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam zal ruim vijftig dagen het sfeervolle decor zijn van het internationale festival.

Het festival vindt plaats van vrijdag 27 november 2014 t/m zondag 18 januari 2015.

Aankomende winter licht Amsterdam op tijdens Amsterdam Light Festival. Het is alweer de derde editie van het winterse lichtfeest voor jong en oud. De historische binnenstad van Amsterdam zal ruim vijftig dagen het sfeervolle decor zijn van het festival.

Vaar- en wandelroute
In de stad zijn verschillende sculpturen, projecties en installaties te zien van hedendaagse (internationale) kunstenaars. De vaarroute, Water Colors, neemt je mee langs de Amsterdamse grachten en de Amstel, die verlicht worden door kunstwerken. De wandelroute, Illuminade, loopt door de Amsterdamse binnenstad. Ook de rest van de stad staat in het teken van licht: er zijn tal van musea die meedoen met het festival en allerlei activiteiten voeren de bezoeker mee in de innovatie van lichtkunst.

Het thema van het festival dit jaar, ‘A Bright City’, daagt kunstenaars uit om een ode te brengen aan het leven in de metropool om daarmee een onverwachte kijk te bieden op deze bijzondere stad! De derde editie van het festival is van 27 november 2014 t/m 18 januari 2015. De vaarroute, Water Colors, is van 27 november 2014 t/m 18 januari 2015 en de wandelroute, Illuminade, van 11 december 2014 t/m 4 januari 2015.

Samen sterk
Het Amsterdam Light Festival komt tot stand door een joint-venture tussen culturele instellingen, gemeente, kennisinstituten en het bedrijfsleven van Amsterdam. Het is ongekend dat zoveel partijen van diverse achtergrond gezamenlijk de schouders eronder zetten om de kwaliteiten van Amsterdam te versterken. Ook in de financiering van het festival wordt dit weerspiegeld: Zowel de gemeente, diverse culturele fondsen, sponsoren als het toeristisch bedrijfsleven dragen bij aan het festival. Daarnaast wordt het festival, dat over de ANBI-status beschikt, met geld of in natura gesponsord, door particulieren en bedrijven uit de creatieve sector. Crowdfunding heeft ook hier zijn beslag gekregen: rondvaartrederijen, hotels en restaurants staan zelfs een stukje omzet af.

Ontstaan
In 2009 hebben Vincent Horbach en Henk Jan Buchel het gevoel dat er meer zou moeten gebeuren in Amsterdam tijdens de donkere dagen van de winter. Samen organiseren zij de Christmas Canal Parade, een parade van mooi verlichtte bootjes door de binnenstad en de Amstel. In 2010 treedt Felix Guttmann toe tot het gezelschap en wordt het evenement onder de nieuwe naam ‘Winter Magic Amsterdam’ uitgebreid. Drie weken lang wordt de Magere Brug in bijzonder licht gezet naar een ontwerp van Rogier van der Heide, en de Parade krijgt verder vorm met Wim Dröge als artistiek producent en organisatiebureau O is 4 als uitvoerende partner. Rondvaartboten varen voor het eerst de hele maand december met sfeerverlichting.

Een festival is geboren
Na een onderbreking van een jaar wordt in 2012 een nieuwe start gemaakt. Onder leiding van Felix Guttmann en Rogier van der Heide slaat het evenement een nieuwe richting in naar een breed festival waarin kunst, licht en water de kern vormen: het Amsterdam Light Festival in zijn huidige vorm is geboren, een lichtfeest voor Amsterdammers en bezoekers van de stad.

In de binnenstad worden lichtkunstwerken geplaatst. De kunstwerken naast en op de Amstel vormen de Boulevard of Light. De wandelroute door de oostelijke binnenstad met daarin een groot aantal kunstwerken is de Illuminade. In het kader van sociale betrokkenheid zijn specifieke projecten opgestart onder de noemer Socialight. Tevens wordt heel ondernemend Amsterdam opgeroepen om onder de paraplu van het festival hun programmering aan te leveren, van hotelspecials tot museumexposities.

Building with light
In 2013 introduceert het festival voor het eerst een thema: “Building with light”. Dit thema geeft de kunstenaars houvast om concepten mee te maken en in te sturen. Uit ruim 300 concepten, ingezonden door kunstenaars, designer en architecten van over de hele wereld, selecteert een internationale jury een dertigtal werken. De Boulevard of Light ontwikkeld zich door tot een nieuwe water route die de naam Water Colors draagt. Deze vaarroute betrekt een groter deel van de Amsterdamse grachtengordel en een gedeelte van de Amstel. Socialight presenteert opnieuw enkele projecten om inwoners bij het festival te betrekken.

Groen in de winter
Het festival is zich zeer bewust van duurzaamheid. Lichtontwerp is high-tech. De lichtindustrie gaat door een radicale led-revolutie, waarbij nu en in de komende jaren tal van innovaties en drastische energiebesparing gerealiseerd worden. In deze revolutie zijn Nederlandse bedrijven koploper. Amsterdam Light Festival maakt deze veranderingen zichtbaar en neemt duurzaamheid mee in haar eigen bedrijfsvoering.

Amsterdam Light Festival wenst iedereen een verlicht Amsterdam!

Meer weten over het Amsterdam Light Festival?