Menu
Incasso

Debiteurenbeheer: waarom dit belangrijk is voor elke ondernemer

Debiteurenbeheer: waarom dit belangrijk is voor elke ondernemer

Er is zoveel om rekening mee te houden bij het ondernemerschap; boekhouding, klanttevredenheid, promotie en natuurlijk het leveren van goede goederen of diensten. Maar waar je je niet in moet vergissen, is het belang van debiteurenbeheer.

In dit artikel nemen we met je door wat debiteurenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en of je debiteurenbeheer automatiseren ook als optie kunt overwegen.

Wat is debiteurenbeheer?

Ten eerste: wat houdt debiteurenbeheer precies in? Debiteurenbeheer is het proces waarbij de geldstromen die voortkomen uit verkoop, beheerd worden in krediet. Oftewel: je beheert het binnenkomende geld dat opgeleverd wordt uit de goederen of diensten die je levert.

Onder het debiteurenbeheer valt het innen van betalingen, het beoordelen van de kredietwaardigheid van klanten en het bijhouden van alle facturen die nog openstaan. Het doel van debiteurenbeheer is om ervoor te zorgen dat je onderneming op tijd de betalingen ontvangt en ervoor te zorgen dat elke klant zijn betalingsplichten nakomt. Het is dus niet gek dat debiteurenbeheer belangrijk is. En dat is het al helemaal niet gezien dit de liquiditeit, cashflow en winstgevendheid direct beïnvloedt.

Waarom is debiteurenbeheer zo belangrijk?

Het debiteurenbeheer is om verschillende redenen belangrijk. Zoals we eerder al vermeldden, verbeter je er bijvoorbeeld de liquiditeit en de cashflow mee, maar kan het ook de winstgevendheid op een positieve manier beïnvloeden. Echter, het heeft nog meer voordelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verbetering in klantrelaties, een beheer van risico’s en het besparen van kosten.

“Besparing van kosten?”, hoor ik je vragen. Jazeker! Houd je je debiteurenbeheer namelijk niet zo goed bij, dan kan dat juist leiden tot extra kosten. Dat komt doordat een late betaling van een klant kan resulteren in tijdverspilling, verlies van waardevolle middelen en extra administratieve kosten. Houd je je debiteurenbeheer goed bij, dan beperk je deze kosten, wat op den duur weer kan zorgen voor een hogere winstgevendheid.

Digitaliseren of uitbesteden?

Digitaliseren of uitbesteden

Het bijhouden van je debiteurenbeheer kan je zelf doen. Dit kost echter wat tijd en je dient er ook voldoende kennis van te hebben, wil je er ook daadwerkelijk de winstgevendheid mee bevorderen. Enkele dingen waar je rekening mee dient te houden, is dat de betalingen in het facturatieproces goed in de administratie verwerkt worden, om zo te zien of alles wel betaald is.

Heb je niet veel klanten of opdrachten, dan hoeft dit geen grote opgave te zijn. Loopt je onderneming echter erg goed, dan kan dit teveel tijd kosten. In dat geval kun je kiezen om debiteurenbeheer software in te zetten en daarmee dit proces te automatiseren. Zo heb je nog amper omkijken naar het beheer van jouw debiteuren.