Menu
Incasso / Nieuws

Incassobureau inschakelen, wat kost dat?

Klanten die niet betalen. Niets is vervelender voor een ondernemer. Immers moeten de eigen rekeningen ook op tijd betaald worden. En dat komt dan nog weleens in het geding. Naast problemen, kan het ook tot een hoop frustratie leiden. Bellen, mailen of brieven sturen naar de wanbetaler(s) neemt een hoop tijd in beslag. Gelukkig gaat het vaak om vergetelheid en wordt de betaling na een betalingsherinnering snel voldaan. In andere gevallen kan het erg lang duren of blijft betaling helemaal uit. 

Is er al meerdere malen om betaling gevraagd en wordt hier maar niet aan voldaan? Als na het ontvangen van de zogenoemde aanmaningen niet wordt overgegaan tot betaling, dan kun je een incassobureau in de arm nemen. Een incassobureau int de schulden in opdracht van de schuldeiser. Zodra je een incassobureau inschakelt, loopt het contact via het incassobureau en niet meer rechtstreeks met de schuldeiser. Voor deze werkzaamheden brengt het desbetreffende incassobureau kosten in rekening. 

Incassobureau kosten

Er zijn kosten verbonden aan het inschakelen van een incassobureau om openstaande facturen te incasseren, zowel voor particulieren, ZZP’ers als bedrijven. Het goede nieuws is dat je meestal niet zelf de incassokosten betaalt. De kosten worden doorberekend aan de debiteur. Hierdoor blijven de kosten voor de schuldeiser zo laag mogelijk. Een aantal incassobureau kosten bij inschakelen zijn onder meer de kosten voor de laatste aanmaning als je beslist deze door het incassobureau te laten opmaken. Andere kosten kunnen hem zitten in, indien het incassotraject niet succesvol blijkt te zijn, een gerechtelijke procedure via het incassobureau. 

No Cure, No Pay

Wat nu als het incassobureau het onverhoopt niet lukt om de betaling te innen? Ook dan maak je vaak géén kosten. Veel incassobureaus werken namelijk via een No Cure, No Pay-principe. No Cure No Pay, vrij vertaald ‘geen resultaat, geen kosten’ houdt in dat als het incassobureau het niet lukt om resultaat te boeken, je ook geen kosten hiervoor betaalt. Je betaalt vaak ook geen kosten indien tijdens de incassoprocedure blijkt dat je debiteur bijvoorbeeld failliet is verklaard. En dat geeft rust. 

Het is wel goed om te weten dat het No Cure, No Pay-principe vaak enkel van toepassing is op de minnelijke incasso. Bij een minnelijke incasso probeert het incassobureau de factuur te innen via (telefonische, digitale, schriftelijke). Mocht dit onverhoopt niet lukken? Dan betaal je géén kosten aan het incassobureau. 

Wil je echter een gerechtelijke procedure in gang zetten via een incassobureau, waarbij je de rechtbank vraagt om een vonnis uit te spreken over de factuur? Dan worden er vaak kosten gemaakt die niet onder de No Cure No Pay-regeling vallen. Neem dit dus altijd in acht bij het starten van een gerechtelijke incasso.