Menu
Ondernemen / Zakelijk

Ook postcorona veilig en gezond werken

Ook postcorona veilig en gezond werken

De afgelopen twee jaar hebben vooral in het teken van corona gestaan. Binnen bepaalde sectoren moesten bedrijven hun deuren soms helemaal sluiten tijdens lockdowns. En als dat niet het geval was, dan waren er op zijn minst allerlei maatregelen om de medewerkers te beschermen tegen het virus. Deze maatregelen zijn onlangs helemaal opgeheven. Goed nieuws, maar juist nu is het belangrijker dan ooit op andere manieren aan de veiligheid en gezondheid van medewerkers te denken.

Stijging aantal bedrijfsongevallen ligt op de loer

Nadat de eerste maatregelen en onzekerheid in 2020 zorgden voor een kleinere vraag naar goederen en diensten, is dit in 2021 alweer grotendeels ingehaald. Veel sectoren zitten nu in het eerste kwartaal van 2022 alweer op het niveau van voor de coronapandemie. Dit gaat overigens niet altijd even gemakkelijk. Zo zijn er allereerst nog veel coronabesmettingen, dat zorgt voor een hoog ziekteverzuim. Verder hebben dankzij de gestegen vraag naar producten en diensten intussen veel bedrijven een personeelstekort. Daarnaast zijn ook nog eens de prijzen van veel materialen en grondstoffen gestegen. Dit alles zorgt ervoor dat bedrijven nu sterker dan ooit sturen op efficiënt werken. Daarmee ligt, na een daling van het aantal bedrijfsongevallen in 2020 vanwege het thuiswerken en de lockdowns, een stijging van het aantal bedrijfsongevallen op de loer.

Veiliger en gezonder werken met VCA

Wat bedrijven kunnen doen om bedrijfsongevallen zoveel mogelijk te voorkomen? VCA speelt hier een grote rol in. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. De twee meest voorkomende VCA-persoonscertificaten zijn VCA Basis en VCA VOL. Beide cursussen zijn zowel via zelfstudie als klassikaal te volgen. Of cursisten nu kiezen voor VCA online (elearnings), zelfstudie met een boek of klassikale cursusdagen, alle cursussen worden afgesloten met een officieel examen.

Kiezen voor VCA Basis of VCA VOL?

Geef je leiding aan medewerkers op een locatie waar VCA verplicht gesteld is? Of werk je daar als zzp’er? Dan dien je in bezit te zijn van een VCA VOL-certificaat. Zo weten opdrachtgevers dat je veilig werkt en rekening houdt met zowel het milieu als de gezondheid van jezelf en de mensen waaraan je leiding geeft. De VCA VOL-cursus voorziet vakmensen van kennis over onder meer een bedrijfsnoodplan, het treffen van maatregelen om bedrijfsongevallen te voorkomen, het herkennen van onveilige handelingen en situaties en (Europese) wet- en regelgeving.

Voor uitvoerende medewerkers is een VCA Basis-certificaat (B-VCA) meestal voldoende. Hiermee tonen ze aan dat ze basiskennis bezitten als het gaat om VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). Ze weten hoe ze veilig moeten werken en daarbij rekening kunnen houden met het milieu en de gezondheid van jezelf en van anderen.