Menu
Auto / Auto bulk

Welke kleur auto is het veiligst?

We zijn ons er niet altijd bewust van, maar kleuren hebben een grote invloed in ons leven. Zo zullen we eerder reageren op reclame uitingen waar specifieke kleuren gebruikt worden. Geel doet ons bijvoorbeeld denken aan lage prijzen (Lidl, Wibra et cetera) terwijl de kleur blauw weer een bepaalde professionaliteit uitstraalt (het pak van een zakenman). Deze invloed van kleuren geldt hetzelfde in het verkeer. Zo is de kans op een aanrijding groter bij een bruine auto, dan bij de gele auto van je buurman.

Bij het begin beginnen

Om dus zo veilig mogelijk de weg op te gaan zijn er verschillende zaken van belang. Om te beginnen is natuurlijk een goede autoverzekering de juiste basis. Overweeg verschillende opties. Er zijn verschillende zaken die invloed kunnen hebben op je verzekering. Denk hierbij aan het merk van de auto, het jaartal waar de auto uit komt en de tijd die jij zelf schadevrij op de weg bevindt.

Deze auto’s botsen het meest

Na onderzoek blijkt dat van de honderden aanrijdingen per jaar, bruine auto’s het vaakste in een ongeluk betrokken zijn. Informatie die zowel voor bestuurder als verzekeraar toch wel erg nuttig kan zijn. Zo heeft Centraal Beheer onderzoek gedaan naar welke auto’s er nu daadwerkelijk vaker in een ongeluk eindigen dan andere. Ze hebben eerst gekeken hoeveel auto’s er in een bepaalde kleur zijn en deze eindgetallen uitgeschreven. Vervolgens is er onderzocht welke kleuren de auto’s hadden die betrokken waren in een ongeluk. Uit dit onderzoek blijkt dat bruine, witte en zwarte auto’s vaker betrokken zijn in een ongeluk dan andere kleurvarianten.

Deze auto’s botsen het minst

Groene, gele en rode auto’s lijken minder vaak in een ongeluk te geraken dan andere kleuren. De logica hierachter zou natuurlijk kunnen zijn dat deze auto’s simpelweg meer opvallen dan de neutrale zwarte, witte en bruine auto’s. Sta je op het punt een nieuwe auto aan te schaffen, overweeg dan eens de aanschaf van een leuke kanariegele bolide; wel zo veilig!

Deze auto’s worden minder snel gestolen

Maar zo zijn er ook bepaalde kleuren die minder risico lopen op inbraak of diefstal. Zo blijken roze auto’s minder snel gestolen te worden. Een dief zou namelijk teveel opvallen in een roze auto en de diefstal zou sneller opgemerkt worden.