Menu
Auto

Dit zijn de voor- en nadelen van een tweedehands auto

Dit zijn de voor- en nadelen van een tweedehands auto

Een nieuwe auto kopen is hartstikke leuk. Je kiest een merk en model uit en kunt de auto volledig naar wens inrichten. Welke bekleding wil je? In welke kleur mag de auto worden gespoten en welke extra’s wil je? Stuk voor hartstikke leuke vragen om te beantwoorden. Alleen begint de ellende dan. De wachttijd bijvoorbeeld, en de prijs van een nieuwe auto stemt vaak ook niet tot tevredenheid. Tweedehands is een prima optie. In dit artikel staan de voor- en nadelen van een tweedehands auto.

Ruim aanbod

Het eerste wat opvalt bij het kopen van een 2de hands auto is het ruime aanbod. Aan keuze is verre van een gebrek. Sterker nog, het aanbod is ontzettend groot. En het leuke is dat er ook steeds meer elektrische occasions op de markt komen. Dat is ook logisch. Bijna niemand die een nieuwe auto koopt, rijdt daarmee totdat de auto er definitief mee ophoudt. Het gevolg is dat de auto’s tweedehands op de markt komen. En er worden steeds meer elektrische voertuigen gekocht en verkocht, met als gevolg meer elektrische occasions.

Het ruime aanbod geeft jou de kans om je favoriete model aan te schaffen. Er zijn allerlei soorten occasions te koop, van elektrische auto’s die een jaar of twee oud zijn tot modellen die zowat voor een oldtimer kunnen doorgaan.

Ruim aanbod

De prijs

Een van de grootste voordelen van een 2de hands auto is de prijs. Die ligt vele malen lager dan bij nieuwe auto’s. Op auto’s zit een hoop afschrijving. De waarde vermindert met name in de eerste jaren snel, soms tot wel 20% per jaar.

Als koper van een tweedehands auto ligt daar natuurlijk een gouden kans. De prijs van een auto gaat veel harder achteruit dan de kwaliteit. Daardoor kun je de auto van je dromen aanschaffen, voor een vriendelijk prijsje.

Uitstekende kwaliteit

Over de kwaliteit gesproken, die is uitstekend. Zoals gezegd gaat de kwaliteit veel minder snel achteruit dan de waarde. Een tweedehands auto moet je uiteraard wel even laten checken. Koop je bij een erkende dealer, dan doet de dealer dit voor je. Als je tweedehands bij een particulier koopt, is het risico wat groter. Een uitgebreide proefrit neemt een deel van de zorgen weg en enige kennis van autotechniek is eveneens handig.

Geen invloed op de auto

Een voordeel van een nieuwe auto is dat je deze deels zelf kunt samenstellen. Een tweedehands auto is er al. Natuurlijk kun je een gadget toevoegen, maar grote wijzigingen kun je niet verwachten. Als de kleur je echt niet aanstaat, kan je deze altijd nog laten overspuiten. Maar over het algemeen moet je het doen met wat het is.

Een voordeel is dan weer dat het aanbod occasions erg groot is. Daardoor zit er altijd wel een geschikt model voor je tussen. En je kunt een tweedehands auto vaak snel ophalen bij de dealer. Dat is iets anders dan een wachttijd van een klein jaar op een nieuwe auto.