Menu
Sport / Voetbal

Marco van Basten aan de slag bij Heerenveen

Marco van Basten heeft een twee-jarig contract getekend bij sc Heerenveen.
 
De 47-jarige Utrechter die sinds zijn vertrek bij Ajax, drie jaar geleden, geen club meer onder zijn hoeden had volgt bij Heerenveen Ron Jans op. De aanstelling van San Marco is niet helemaal verrassend te noemen. De oud topspits van onder andere Ajax en AC Milan gaf eerder al aan graag dicht bij huis te blijven werken vanwege zijn zoon die op dit moment in Nederland op school zit.
 
sc Heerenveen was er als de kippen bij en heeft naast van Basten ook niet met andere kandidaten gesproken. De afgelopen maanden was van Basten ook nog in beeld om bij Ajax de nieuwe algemeen directeur te worden.
Van Basten was eerder vier jaar in dienstverband bij de KNVB als trainer van het Nederlands elftal. Hij bereikte met Oranje tijdens het WK van 2006 in Duitsland de achtste finale waarin het Nederlands elftal werd uitgeschakeld door Portugal.

 

Goed voetbal maar geen prijs

 

Twee jaar later tijdens het EK van 2008 dat gehouden werd in Oostenrijk en Zwitserland werd Nederland ingedeeld de in poule des doods. Dankzij schitterende overwinningen tegen Frankrijk, Italië en in mindere maten Roemenië plaats Oranje zicht met overmacht voor de volgende ronde. In de kwartfinale was Rusland met 3-1 te sterk en eindigde het toernooi toch nog in een grote teleurstelling. In totaal zat van Basten 52 keer op de bank tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal. Van die 52 wedstrijden won Oranje er 35.

 

Aan de slag bij Ajax

 

Na zijn periode bij de KNVB ging Marco van Basten aan de slag bij jeugdliefde Ajax. Bij de Amsterdamse club kreeg van Basten de volledige zeggenschap over het technische beleid. Samen met zijn assistenten Richard Witsche en John van het Schip gaf van Basten ruim 35 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. De druk was hoog en veel van de “nieuwe aanwinsten” konden de hoge verwachtingen niet waarmaken. Ook het spel was niet groots en op 6 mei 2009, enkele dagen na de nieuwe misstap tegen Sparta, stapte Marco van Basten op als trainer van Ajax.
 
Uithangbord
 
San Marco besloot een tijdje rust te nemen en werkte de afgelopen drie jaar enkel als analist bij de betaalzender Sport1. sc Heerenveen hoopt met het aantrekken van Marco van Basten ook smaakmakers Bas Dost, Luciano Narsingh en Oussama Assaidi voor te club te kunnen behouden. Of dit ook echt gaat lukken is nog maar de vraag. Alle drie de spelers staan in de belangstelling van zowel Nationale als Internationale topclubs maar met het aantrekken van van Basten is de kans dat ze blijven wel aanzienlijk toegenomen.