Menu
Lifestyle

De beste alternatieven voor plastic wegwerpproducten

De beste alternatieven voor plastic wegwerpproducten

We zien steeds meer disposables van duurzame materialen voorbijkomen. En dat is niet zo gek, aangezien er een nieuwe wet is ingegaan op 3 juli 2021. Door deze wet is het verboden om bepaalde plastic wegwerpproducten te verkopen. Denk hierbij aan rietjes, bestek, borden en roerstaafjes. Tijd dus om op zoek te gaan naar duurzame(re) alternatieven. Maar waarvan worden deze duurzame alternatieven precies gemaakt? In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden.

Papieren of kartonnen disposables

De meest bekende alternatieven voor plastic zijn papier en karton. En in dit geval specifiek disposables die gemaakt zijn van papier en karton met het FSC®-keurmerk. Dat we bomen moeten kappen voor papier en karton is logisch, daar komen we niet omheen. Echter, we kunnen wel op een verantwoorde manier omgaan met de bossen. Producten die voldoen aan de FSC® richtlijnen worden gemaakt van hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerd bosgebied. Karton is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld een frietbakje of soepbeker.

Suikerriet disposables

Suikerriet disposables 

Suikerriet disposables worden gemaakt van een afvalproduct van suikerrietplanten. Het gaat hier namelijk om het afval dat overblijft nadat de suiker uit de plant is onttrokken. In het verleden werden de stengels weggegooid of verbrand, wat enorm zonde is. Tegenwoordig worden er duurzame menuboxen, borden en hamburgerbakjes van gemaakt. Suikerriet disposables zijn 100% biologisch afbreekbaar, wat ze milieuvriendelijk maakt.

Palmblad disposables

Net als bij suikerriet gaat het hier om een afvalproduct, namelijk de gevallen bladeren van een palm. Meerdere keren per jaar vallen de bladeren op de grond. Net als bij suikerriet werd dit voorheen verbrand of weggegooid. Tegenwoordig worden er mooie schalen, kommen en borden van gemaakt. Elk blad is anders dus ook elke disposable is uniek. De disposables hebben daarnaast een hippe en aantrekkelijke uitstraling. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het oog.

Meer duurzame materialen voor disposables

Naast bovenstaande materialen zijn er nog veel meer duurzame alternatieven voor plastic. Denk bijvoorbeeld aan bamboe. Deze plant groeit enorm snel, wat het erg duurzaam materiaal maakt. Bamboe is ideaal voor het maken van eetstokjes en rietjes. Ook zijn er producten die gemaakt worden van PLA (Maiszetmeel). PLA is een biologisch afbreekbaar plastic uit plantaardige suikers. Ideaal om te gebruiken voor doorzichtige bekers, deksels, saladebakjes en sausbakjes.