Menu
Gezondheid

6 aandachtspunten bij het gebruiken van antibiotica

Maagzweren, darmzweren, blaasontsteking, longontsteking, bijholteontsteking, bronchitis… al deze vervelende zaken kunnen bestreden worden met het gebruik van het juiste antibioticum. Je kunt bijvoorbeeld een medicijn met de werkzame stof Amoxicilline kopen om beter te worden. Dat is effectief, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten die zeker in overweging genomen moeten worden bij het gebruiken van antibiotica. We zetten er zes op een rijtje.

Voorschriften niet licht nemen

Antibiotica moet zorgvuldig worden gebruikt. Daarvoor hebben ze allemaal voorschriften over wanneer, hoe vaak en hoe lang ze moeten worden ingenomen. Het is van belang dat je de antibiotica neemt op het voorgeschreven moment en de antibioticakuur altijd afmaakt, ook als je je al beter voelt. Het feit dat jij je beter voelt wil namelijk niet zeggen dat alle bacteriën die jou ziek hebben gemaakt al uit je lichaam verdwenen zijn. Stop je te vroeg, dan kunnen de achtergebleven bacteriën zich weer vermenigvuldigen en je opnieuw ziek maken.

Op de hoogte zijn van mogelijk bijwerkingen

Net zoals dat met veel medicijnen het geval is, zijn bijwerkingen mogelijk bij het gebruik van antibiotica. Het is goed om je bewust te zijn van die bijwerkingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je misselijkheid en diarree krijgt. Maar het kan ook voor allergische reacties zorgen. Je kunt dan rode vlekjes op je huid krijgen, jeuk aan je huid krijgen of zelfs koorts krijgen. Ook kan het voor overgevoeligheid voor uv-straling zorgen, waardoor je huis veel sneller en heviger verbrand in het zonlicht.

Mogelijk heb je ook probiotica nodig

Antibiotica vernietigen ziekmakende bacteriën, maar helaas ook nuttige bacteriën. Dat zet de deur weer open voor andere ziekteverwekkers om zich te vermenigvuldigen in je lichaam. Om deze reden wordt soms ook geadviseerd om probiotica erbij te gebruiken. Vraag na of dit in jouw geval ook verstandig zou zijn.

Aandachtspunten bij het gebruiken van antibiotica

Interactie met andere medicatie

Slik je ook andere medicatie? Dan is het belangrijk om van tevoren te weten of er sprake kan zijn van een wisselwerking of interactie die ervoor zorgt dat de geneesmiddelen elkaars werking verminderen of versterken. Eén belangrijke wisselwerking om je bewust van te zijn, is het feit dat tetracycline en penicilline de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil kunnen verminderen.

Alleen gebruiken als het noodzakelijk is

Artsen zijn terughoudend met voorschrijven van antibiotica. Mensen met voldoende weerstand worden vaak geacht zelf op eigen kracht te kunnen genezen. Als je koorts hebt, is dit een teken van het feit dat je eigen afweersysteem aan het werk is om de ziekmakende bacteriën te bestrijden. Pas als je lichaam dit niet zelf kan, wordt een antibioticum voorgeschreven. Dit is altijd het geval bij infecties als longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Bij infecties van het bot of de nieren worden doorgaan ook antibiotica voorgeschreven.

Er kan resistentie ontstaan

Een goede reden om geen antibiotica te gebruiken wanneer het lichaam het zelf aankan, is het feit dat er door antibioticagebruik resistente bacteriën kunnen ontstaan die ongevoelig zijn voor de werking van het antibioticum. Dat moet vermeden worden, zodat we profijt kunnen blijven hebben van antibiotica wanneer ze noodzakelijk zijn.