Je kan aan je kind geld uitlenen om een huis te kopen. Je dochter of zoon betaalt je rente en kan deze rente zelf ook nog is aftrekken, een echte win – win situatie. Een ander woord hiervoor is: familiebank. Ben je benieuwd hoe zo een lening werkt? Wij leggen graag samen met Evi van Lanschot de voordelen uit.
Geld uitlenen aan familie
Een door RTLZ gedaan onderzoek in 2015 wijst het al uit: geld uitlenen tussen familieleden wordt steeds populairder. In het onderzoek zijn 200 notarissen gevraagd, daarvan zag 93% het aantal leningen toenemen en heeft 80% het over een stijging van 10% per jaar of meer. Uit het onderzoek komt naar voren dat het voornamelijk leningen zijn van ouders naar kind (41%) daarna komt de lening van grootouders naar kleinkinderen (19%).
Wat in het onderzoek opvalt is dat 1op de 10 gevallen een kind geld leent aan zijn of haar ouders. Meestal zijn dit bedragen tussen de 20.000 euro en 100.000 euro. In 20% van deze gevallen schiet het uitgeleende bedrag boven de 100.000 euro. Het aankopen van een huis is vaak de reden voor een lening, de rente is dan ook aftrekbaar voor degene die het leent.
Waarom is een familielening voordelig?
Het voordeel voor degene die het geld uitleent (de uitlener) is dat hij of zij over het uitgeleende geld meer rente krijgt dan hij of zij bij de bank krijgt, zeker nu de spaarrente zo laag staat.
Een ander voordeel voor degene die het geld leent (de lener) is dat hij of zij niet aan alle regels hoeft te voldoen die een bank of andere hypotheekverstrekker stelt. Hij of zij ontkomt ook aan een boel kleine lettertjes. Denk bijvoorbeeld aan de boete die er op flink extra aflossen staat. Daar doet familie vaak minder moeilijk over.
Ben je als uitlener ook nog bereid een deel van de rente terug te schenken? Dan wordt het voor de lener écht interessant. Hij of zij leent dan geld zonder daar effectief (een deel van de) rente over te betalen. Maar ook als uitlener kun je er dan alsnog geld op verdienen. In het stappenplan hieronder leggen we gedetailleerd uit hoe je (als uitlener) zo’n familiebank opzet.
Als laatst is het nog zo dat ongeveer een derde van de mensen die geld uitleent aan een familielid, doet dit om de ander te helpen en om er zelf beter van te worden. Een win-winsituatie dus.
Hoe zet je een familielening op?
Ben je benieuwd hoe je een familiebank-lening op kan zetten? Op de website van Evi van Lanschot vind je ook een link naar een familiebank modelovereenkomst voor onderhands geld lenen aan familie.