Menu
Nieuws

Duurzame materialen voor je woning, trends en stijlen

Duurzame materialen

Het gebruik van duurzame materialen voor de inrichting van jouw woning wordt steeds populairder. We zijn ons allemaal steeds meer bewust van de invloeden van ons gedrag op het milieu en proberen onze leefstijl hierop aan te passen. Zo maken mensen steeds bewustere keuzes wanneer het aankomt op voeding en cosmetica producten. En wordt er steeds meer gelet op kleine aanpassingen zoals het scheiden van afval of het verduurzamen van jouw woning. Door gebruik te maken van duurzame materialen voor de inrichting van jouw woning zet ook jij een stap in de goede richting.

Wat zijn duurzame materialen

Voordat je de keuze maakt om nieuw interieur aan te schaffen voor jouw woning is het belangrijk om te kijken of dit ook echt nodig is. Koop alleen items die je echt nodig hebt, en ga altijd op zoek naar items met een lange levensduur. Let bij de aanschaf van nieuwe meubels altijd op het materiaal waar het van gemaakt wordt, en of het materiaal gerecycled kan worden. Wanneer je nieuwe meubels gaat aanschaffen kun je daarom altijd het beste kiezen voor hout of rotan. Voor lampen en accessoires kies je het beste voor glas of bamboe. Katoen en wol zijn geschikt voor gordijnen of bekleding. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam maar ook ontzettend sterk waardoor ze een lange levensduur hebben. Bij hardhoutdiscount kun jij voordelig houten items aanschaffen met een lange levensduur.

Waarom kun je het beste gebruik maken van duurzame materialen

Misschien wordt je een tikkeltje moe van alle artikelen over duurzaamheid en duurzaam materiaal. Toch zitten er behoorlijk wat voordelen aan het gebruik van duurzame materialen. Wij zetten deze voordelen voor jou op een rij:

 • Het gebruik van duurzame materialen is beter voor het milieu.
 • Doordat duurzame materialen een veel langere levensduur hebben is het een stuk goedkoper.
 • Duurzame producten zijn niet alleen zelf duurzaam, maar worden voor ook op een duurzame manier geproduceerd.
 • De producten hebben vaak minder onderhoud nodig.
 • Duurzame producten zijn in de meeste gevallen geschikt voor recycling wat ook weer goed voor het milieu is.

Recycling en upcycling

Een van de grootste voordelen van duurzame materialen is dat deze gerecycled kunnen worden. Dat betekent dat het materiaal opnieuw bewerkt kan worden en hierdoor een tweede leven kan krijgen. Daarnaast wordt er ook vaak gekeken naar de mogelijkheid om een item een nieuwe functie te geven. Dat wordt ook wel upcycling genoemd.

Tips voor meer duurzaamheid in jouw woning

Hoewel je al een goede eerste start maakt op het gebied van duurzaamheid door gebruik te maken van duurzame materialen zijn er nog meer manieren om duurzamer te wonen.

 • Installeer een waterbesparende douchekop, op deze manier verbruik je een stuk minder water. Daarnaast is het aanschaffen van een regenwaterton aan te raden omdat je op deze manier water kunt hergebruiken voor andere doeleinden zoals het besproeien van jouw tuin of voor het schoonmaken van jouw woning.
 • Waarschijnlijk heb je dit door de hoge energietarieven al gedaan, maar zet je verwarming één graden lager. Dat maakt al een enorm verschil.
 • Vervang al jouw verlichting voor led verlichting. Een kleine investering met een groot effect.
 • Zorg ervoor dat je jouw woning goed isoleert. Dit kan op ontzettend veel verschillende manieren. Je kunt kiezen voor dak, muur of vloer isolatie. Of kun je kiezen voor triple glas. Maar ook kleine aanpassingen zoals het installeren van tochtstrips kunnen al helpen.
 • Installeer een groen dak of gevel. Dit zorgt niet alleen voor een super leuke aanblik maar biedt ook betere isolatie, luchtzuivering en biodiversiteit.
 • Eet bewust. Dat betekent niet dat je alleen nog maar op een blaadje sla mag kauwen. Probeer dagen te plannen waar je geen vlees eet of kies voor de biologische variant.
 • Stap over naar een duurzame energieleverancier, bank of verzekeraar. Op deze manier draag jij ook weer een klein steentje bij aan duurzaam wonen.

Ga voor vintage

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe items voor jouw woning kun je ook eens kijken bij een kringloopwinkel, op marktplaats of in een vintage shop. Toegegeven op het eerste oog lijkt het vaak of hier alleen maar ‘rommel’ verkocht wordt. Maar vaak kun je hier ook echt verborgen parels vinden. Kijk dus altijd goed rond en scoor de leukste duurzame items voor jouw interieur. 

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren waarop jij jouw woning kunt verduurzamen. Natuurlijk hoef je niet alles te doen. Maar wanneer we allemaal kleine aanpassingen doen aan onze lifestyle komen we samen al een heel eind.