Menu
Nieuws / Senioren / Vakantie

Zomer vol uitjes tegen eenzaamheid

In je eentje je maaltijd opwarmen terwijl uit de tuin van de buren verderop de geur van de barbecue opstijgt en lachende geluiden klinken. Juist in de zomermaanden worden veel ouderen geconfronteerd met hun eenzaamheid. Het Nationaal Ouderenfonds wil hier iets tegen doen en organiseert daarom deze zomer meerdere uitjes. Donderdag 5 juli vindt het eerste uitje plaats op het strand van het Haagse Kijkduin. Zo’n tweehonderd ouderen moeten hier een Onvergetelijke Zomerdag gaan beleven. Het uitstapje wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

Verheugen de meeste Nederlanders zich er al maanden op om gezellig naar de camping of naar een mooi Spaans eiland te gaan, voor veel ouderen zijn de lange zomerdagen juist een kwelling. Voor hen geen gezellige barbecues of genieten op een druk terras, maar vier muren die op hen af komen. Zo voelen veel senioren zich juist in de zomer erg alleen; familie is op vakantie en de activiteiten van welzijnsorganisaties staan op een laag pitje omdat ook veel vrijwilligers er even tussenuit zijn. En waar in de winter de televisie nog wat vertier biedt, laat in de zomermaanden ook de tv met een minimaal aanbod aan interessante programma’s hen in de steek.

Pootje baden
“Veel ouderen zitten in de zomer dag in dag uit alleen thuis, zonder iemand te zien. Dat is triest. Wij willen die situatie doorbreken”, aldus directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds. Het uitje naar het strand is volgens hem voor veel ouderen heel bijzonder. “Veel ouderen zijn al jaren niet meer bij de zee geweest. Gewoon omdat het voor hen vaak erg lastig is om er te komen. Maar van de gemeente Den Haag en Biesieklette hebben we strandrolstoelen en strandrollators in bruikleen gekregen. Dus iedereen die wil, kan echt weer met zijn voeten het water voelen.”

Het Zomeruitje op 5 juli vindt plaats bij Beachclub Gotcha Zippers, waar de ouderen worden ontvangen met koffie en gebak. Het uitje is mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, die goede doelen steunt op het gebied van gezondheid en welzijn. Zo’n dertig medewerkers van de VriendenLoterij zullen op het strand van Kijkduin als vrijwilligers aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat de dag op rolletjes verloopt. De VriendenLoterij steunt het Nationaal Ouderenfonds al tien jaar en heeft op die manier al 4,5 miljoen euro bijgedragen aan activiteiten voor ouderen.