Mountainbiken in Nederland is een beperkte aangelegenheid. Echte bergen hebben we niet, en verkeer hebben we te over. Daarom is ook het zo heerlijk om lekker met de mountainbike en een paar goede vrienden, met een goede conditie, in het buitenland het hoofd leeg te maken. Heerlijk fietsen tijdens de meest fantastische routes. Wij geven je alvast 6 tips voor de perfecte mountainbike trip.
Locatie, locatie, locatie…
Natuurlijk kun je overal wel op de mountainbike stappen, maar de juiste en uitdagende omgeving maakt de mountainbike trip. Wij hebben een drietal suggesties voor mooie omgevingen waar je helemaal los kunt gaan. Bijvoorbeeld de Italiaanse vallei van de zon: Val di Sole. Hier wordt jaarlijks de wereldbeker MTB verreden, dus daar ligt wel een mooie uitdaging! Je bereikt er zomaar hoogtes van 2500 meter zonder te hoeven afstappen. Een andere – goedkopere – optie is Kranjska Gora in Slovenië. Daar is een bikepark, maar je kunt er ook zelf op avontuur gaan. Wissel er snelle afdalingen over makkelijke paden af met moeilijkere technische afdalingen over stenen en boomwortels. Maken de kosten niet zoveel uit, dan is Interlaken in Zwitserland een uitstekende plek voor lange klimmen met de meest fantastische vergezichten waar je wel eerst hard voor moet werken.
Het juiste gezelschap
Je gaat op een mountainbike trip omdat je daar bepaalde verwachtingen bij hebt. Je wilt lekker kunnen rijden en het gezellig hebben. Daar hoort het juiste gezelschap bij. Ga je met iemand waaraan je je doorgaans een beetje ergert door diens gedrag, dan vraag je om een vakantie vol irritatie. Dat is zonde van de tijd en het geld. Kijk ook goed naar het fietsgedrag van je potentiële reispartners. Ga bij voorkeur met mensen die op hetzelfde niveau zitten als jij. Je wilt niet achteraan bungelen en je kapot moeten werken om anderen bij te houden. Anderzijds wil je je niet de hele tijd hoeven in te houden zodat anderen jou kunnen bijhouden. Uiteindelijk wil je lekker gefietst kunnen hebben: een noemenswaardige prestatie neer kunnen zetten zonder extreem te hebben hoeven lijden.
Gun jezelf comfort
Ga je overdag helemaal los op de mountainbike, dan wil je daarna als beloning ook lekker kunnen ontspannen. Daar hoor een biertje of een Radler bij en een smakelijke maaltijd, maar eigenlijk is een zwembad, een sauna en eventueel zelfs een sportmassage wel erg fijn na een grote inspanning. Gun jezelf dus een luxe accommodatie waar je je helemaal kunt opladen voor de prestatie die je de volgende dag wilt gaan leveren.
Weet waar je op rijdt
Zorg dat je van tevoren goed op de hoogte bent van het terrein waarop je fietst. Je bandenspanning is van invloed op de rit. Op een harde, vaste ondergrond rijdt je het soepelst op harde banden. Maar wanneer je bijvoorbeeld een lang stuk over losse steentjes moet, is het verstandig om op zachtere banden te rijden. Zo creëer je meer grip. Dat is belangrijk wanneer je gaat klimmen, maar al helemaal wanneer je gaat afdalen. Het kan voorkomen dat je een nare val maakt of angstig de afdaling moet maken.
Overweeg je bagage goed
Het liefst neem je zo min mogelijk mee onderweg, bagage zit immers vooral in de weg. Maar omdat je veel van je lichaam vraagt tijdens het mountainbiken en veel zweet, is voldoende vocht en brandstof van groot belang. Energyrepen geven je de boost die je nodig hebt zonder al te veel ruimte in te nemen. Neem ook iets mee om aan te trekken wanneer je de hoogte in gaat; het kan boven immers een stuk kouder zijn dan op je plaats van vertrek. Houd het echter bij noodzakelijke bagage, de rest sleep je immers alleen maar mee.
Niet te hard van stapel lopen
Je moet de hele dag nog aan de bak om de geplande route af te leggen. Natuurlijk zit je vol energie wanneer je aan de start staat en wil je voortvarend beginnen, maar je loopt het risico jezelf voortijdig op te blazen. Zeker wanneer je verschillende beklimmingen in het vooruitzicht hebt. Doseer je energie. Wees wijs aan het begin van de route en je hebt er later op de dag voordeel van. Geef deze wijsheid ook door aan de rest van je gezelschap, zodat je niet geconfronteerd wordt met achterblijvers die te hard van stapel zijn gelopen en de rest daarna ophouden.