Menu
Dieet / Dieet / Gezondheid / Overig / Werk

Val sport niet af, maar val af met sport

Afvallen zonder te bewegen of te sporten gaat niet op. Of u het leuk vindt of niet, in beweging komen moet!

Dat wil niet zeggen dat u direct als een ongeleid projectiel de sportschool in moet of de bossen onveilig moet maken. Dit fanatisme wordt namelijk niet beloond met het verlies van een grote hoeveelheid kilo’s. Te veel en niet begeleid sporten kan leiden tot spierpijn en in het ergste geval staat dit u zo tegen dat u er al de brui aan geeft voordat u de smaak te pakken heeft kunnen krijgen.

Het geheim zit in langzaam en gedegen extra lichamelijke activiteit opbouwen. Probeer uiteindelijk, na deze opbouwfase, minimaal een half uur per dag of 3,5 uur per week te sporten. Dit heeft u nodig voor een optimale gezondheid, het kwijtraken van voldoende afvalstoffen en het soepel houden van de aderen. Met sporten en goed bewegen verhoogt u de hartslag en daar gaat het eigenlijk om. Een verhoogde hartslag herkent u aan een snellere ademhaling en u gaat onherroepelijk zweten.

Sportieve tips

 • Zet grote spiergroepen aan het werk
  Kies bij voorkeur een sport waarbij u grote spiergroepen gebruikt. Dit zijn alle sporten waarbij u zichzelf moet voortbewegen, zoals hardlopen en zwemmen. Bij dergelijke sporten zult u de meeste calorieën verbranden.
 • Niet te fanatiek maar met beleid
  Té intensieve beweging is nadelig omdat er meer spierweefsel verbrand wordt in plaats van vetweefsel. De spieren worden daardoor kleiner en de hoeveelheid vet blijft gelijk. Bovendien ben je bij een overbelasting van de spieren gevoeliger voor het krijgen van blessures.
 • Leef je af en toe uit
  Wel is het goed om je af en toe een paar minuutjes helemaal uit te leven. Intensieve beweging stimuleert de productie van het groeihormoon en daarmee de vetverbranding.
 • Alle beweging is meegenomen
  Dus neem eens de trap in plaats van de lift, fiets naar de supermarkt, loop naar de bushalte en als je een hond hebt, doe hem dan een plezier met een extra wandeling. Zulke activiteiten zijn makkelijk in te passen in het dagelijks leefpatroon omdat ze weinig tijd kosten. En opgeteld bij elkaar, kunnen ze een aanzienlijke ’sportbijdrage’ leveren.
 • Gewicht heffen
  Gewicht heffen heeft minder effect op de vetverbranding, maar het heeft wel invloed op de spieropbouw. Om deze reden kan het gebruik van dergelijke fitnessapparaten een gunstige invloed hebben op het verhogen van de stofwisseling.
 • Zoek een sportmaatje
  Een sportactiviteit is leuker en gezelliger samen met vrienden of vriendinnen. Bovendien fungeren trainingsmaatjes als een goede stok achter de deur en wil iedereen met een beetje ego niet voor ze onderdoen wat de sportieve prestaties aangaat.
 • Goed drinken
  Door te sporten transpireert u en verliest u vocht. Blijf goed drinken om het vochtgehalte aan te vullen en het lichaam te zuiveren.

Beweging tijdens werk
Een baan met veel lichamelijke activiteiten maakt extra sporten of bewegen minder noodzakelijk. Wanneer dat niet het geval is, verander dan de omstandigheden. Zet bijvoorbeeld de printer verder van uw bureau of drink meer zodat u vaker gedwongen wordt om te lopen richting printer, wc of keuken.

Sport/beweging en voeding
Sport en beweging hebben een groot effect op allerlei processen in het lichaam. Daarom is een goede voeding noodzakelijk voor het handhaven van een optimale gezondheid. Lekker bewegen maar daarnaast ongezond eten is natuurlijk niet bevorderlijk voor uw gewicht en gezondheid.

Vitamines
Sport u regelmatig tot veel? Zorg dan dat u extra voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine A, C en E. Door het hoge zuurstofgebruik tijdens het trainen, ontstaan er giftige stoffen (vrije radicalen), die gezonde cellen kunnen aantasten. Vitamines vangen deze giftige stoffen en verminderen daarmee het schadelijke effect.

Spieren in relatie tot eiwitten
Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Eet daarom voldoende eiwit om het spierweefsel te onderhouden of om het op te bouwen. De meeste mensen eten genoeg eiwit dus eiwitpreparaten – te koop op sportscholen- zijn dan ook vaak overbodig. Alleen veganisten, vegetariërs en mensen die minder eten vanwege de slanke lijn kunnen wat extra eiwit gebruiken.