Menu
Beauty / Lifestyle / Uitgelicht / Vrouwen

Make-up, vroeger en nu!

Één korte geschiedenisles over make-up en de ontdekking van mascara en het oogpotlood.

 

De mascara lijkt nog één vrij nieuw begrip, maar het is ouder dan de meeste mensen denken. Het stamt terug uit de tijd van Cleopatra (rond 35 voor Christus). In het oude Egypte werden natuurlijke producten zoals henna, grafiet en koper gemengd met olie of water, om dit op het gezicht aan te brengen.

 

Doorbraak

Vroeger had make-up nog een heel andere functie. Vroeger was het hoe witter je was, hoe beter je afkomst was. Dus er werd veel witte rouge gebruikt. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw maakte make-up een revolutie door. Door het gebruik van natuurlijke producten (plantenextracten en kleurstoffen) was het mogelijk om producten voor het hele lichaam te maken.

 

Mascara 

Mascara is één van de meest bekende make-up soorten.  De eerste mascara werd in de 19e eeuw geproduceerd door Eugene Rimmel. Een modernere variant is in 1913 uitgevonden door T.L. Williams. Zijn zusje Maybel werd gedumpt door haar verloofde. Geraakt door haar liefdesverdriet besloot hij iets te creëren waardoor ze er oogverblindend uit zag. Hij mengde vaseline met steenkoolpoeder. Het werkte en hij besloot de mascara te gaan verkopen zo ontstond Mabyline mascara.

 

Oogpotlood 

Oogpotlood wordt vaak gecombineerd met een mooie mascara. Zo maak je je ogen nog mooier en aantrekkelijker. Vroeger werden oogpotloden van kohl gemaakt, daarom wordt dit kohlpotlood genoemd. Met kohl wordt de kleur bedoeld en niet de ingrediënten.