Menu
Vrouwen / Werk

Geslacht van collega’s nog steeds belangrijk voor 20% van de Europese werknemers

StepStone poll: 15% van de Europese werknemers heeft liever een mannelijke collega, tegenover slechts 5% met meer voorkeur voor een vrouw.

Vergeleken met andere Europese landen hebben Nederlandse werknemers iets vaker voorkeur voor een vrouw. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door StepStone, waar meer dan 12 200 werknemers uit Europa aan hebben deelgenomen. Een overgrote meerderheid van de respondenten zegt met beide geslachten even goed te kunnen werken. Toch heeft een op de vijf werknemers nog steeds voorkeur voor een bepaald geslacht. In totaal wil maar liefst 75% van deze groep met een man samenwerken. In Nederland is het verschil in verhouding met andere landen wat kleiner: 7% van de Nederlandse respondenten wil liever met vrouwen samenwerken. Dit is alsnog een erg klein aantal.

Vooral Oostenrijkse werknemers willen graag met mannen samenwerken. 21,5% zegt liever met een man te willen werken en slechts 4% werkt liever met een vrouw.

In Scandinavië heeft het grootste deel van de respondenten geen voorkeur. 90% van de Zweden en 88% van de Denen maakt het niet uit of een collega een man of een vrouw is.

Piet Derriks, directeur van StepStone, zegt: ‘Ondanks alle moeite die is gedaan om mensen op dezelfde manier naar vrouwen als naar mannen te laten kijken, bestaan er nog steeds stereotypen en voorkeuren. Gelukkig heeft het grootste deel van de Europese werknemers geen voorkeur. We weten uit eerdere onderzoeken dat een goede band met collega’s en managers een van de grootste redenen is waarom werknemers ervoor kiezen bij hun huidige baan te blijven. De werksfeer en de persoonlijkheid van collega’s zouden dus belangrijk moeten zijn, niet het geslacht.’