Menu
Binnenland

Willem-Alexander geschikt als koning?

Nog iets meer dan een maand en dan is het zover, de abdicatie van koningin Beatrix. Een vrouw die bij veel mensen geliefd is wordt binnenkort overgenomen door haar zoon. Hoe denkt u er eigenlijk over?

 
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat het volk Beatrix een sympathieke, boeiende vrouw vindt die dicht bij het volk staat. Opvallend is dat het beeld over de koningin en prins Willem-Alexander op een positieve manier is veranderd na het aankondigen van haar aftreden.

 

 
Koning Willem-Alexander
Ook Willem-Alexander wordt gezien als een sympathieke en boeiende man. 72 procent van de mensen vindt onze kroonprins geschikt als staatshoofd. Nou gaat de vraag rond of de prins straks koning Willem-Alexander of koning Willem IV gaat heten, 70 procent van de mensen geeft de voorkeur aan koning Willem-Alexander.

 

 

Koningin Maxima
Opvallend is wanneer mensen iemand van het koningshuis moeten aanwijzen wie zij het meest sympathiek vinden dat het overgrote deel voor prinses Maxima kiest. 80 procent van de ondervraagden kan zich dan ook geen betere partner voor Willem-Alexander voorstellen.

 
Maar waarom krijgt Maxima eigenlijk wel de titel koningin terwijl Beatrix’ echtgenoot Claus zich enkel prins mocht noemen? In de grondwet staat dat Nederland een koninkrijk is met als staatshoofd een koning. Je kunt dus ook wel zeggen dat Beatrix onze ‘koning’ is. Het is daarom dat Claus geen koning kon worden. Het is een traditie dat de de vrouw van de koning wel koningin wordt genoemd. Dit was ook het geval bij koning Willem I, II en III. Het is echter alleen een aanspreektitel.

 
Waren er vroeger twijfels bij Claus, omdat hij van Duitse afkomst was, vindt nu een kleine meerderheid van de mensen dat Maxima afstand moet doen van Argentijnse paspoort als zij koningin wordt. Twee derde van de mensen vindt ook niet dat de vader van Maxima bij de kroning aanwezig mag zijn.

 
Te veel aandacht
Ondanks de interesse voor het koningshuis vindt het overgrote deel van de mensen alle media-aandacht rondom de abdicatie een beetje overdreven. Ook heeft het grootste gedeelte van de bevolking geen probleem dat de nationale feestdag ter ere van het staatshoofd verplaatst is naar 27 april. Voor alle resultaten van het onderzoek kijk je op www.peil.nl.