Menu
Binnenland / Binnenland bulk / Lifestyle

Politie wil registratie privécamera’s verplichten

Het is nog niet zo erg als in de binnenstad van Londen, toch hangen er ondertussen veel bewakingscamera’s in Nederland. Naast camera’s voor zakelijk gebruik zijn er ook steeds meer particulieren die een IP camera buiten of binnen plaatsen. De politie zou graag zien dat particulieren hun camera’s registreren om deze mogelijk in te zetten bij criminele activiteiten. Nu is het nog niet verplicht, maar dat kan nog komen. Hoe werkt dit systeem en welke mogelijkheden heb je als bewoner met IP camera’s?

Camera in Beeld

De politie heeft een kaart van Nederland waar alle geregistreerde camera’s van overheidsinstellingen en particulieren op vermeld staan. Wanneer er in een bepaalde wijk of regio een misdaad wordt gepleegd, kan de politie een verzoek indienen bij eigenaars van de camera’s in de buurt om beeldmateriaal ter beschikking te stellen.

Kijkt de politie mee met jouw beelden?

Bij de registratie wordt alleen de fysieke locatie van de camera in de applicatie opgenomen. De politie heeft geen directe toegang tot deze camera’s en kan niet zonder uitdrukkelijke toestemming toegang krijgen tot deze beelden. Het is overigens wel mogelijk dat door een wijziging in de wet bepaald zal worden dat eigenaars beelden op aanvraag beschikbaar moeten stellen, de mogelijkheid om live mee te kijken zal hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Op dit moment is het nog niet verplicht om een privé camera voor buitengebruik te registreren, maar dat is wel de intentie van de politie.

Onrechtmatig verkregen bewijs

Als je regelmatig naar Amerikaanse politieseries kijkt heb je ongetwijfeld de term “onrechtmatig verkregen bewijs” ooit gehoord. Mag de politie gebruik maken van beelden die door particulieren worden opgenomen? Het antwoord is: Ja, dat mag. De regel van televisie gaat niet op in het werkelijke leven, de politie mag wel degelijk beelden van jouw camera gebruiken in een juridische zaak. Je bent alleen (nog) niet verplicht dit soort beelden ter beschikking te stellen.

IP camera buiten

Een IP camera buiten geeft de politie extra ogen in de wijk, toch kun je niet zomaar een camera op de straat richten. Wanneer je buiten een beveiligingscamera wilt plaatsen zul je dit aan moeten geven. Bijvoorbeeld op de voordeur, maar het liefst al bij het tuinhek moet je een plakkaat of sticker aanbrengen waarop je aangeeft dat er opnames gemaakt worden. Je mag daarbij je eigen tuin volledig in beeld brengen, maar de tuin van de buren mag in theorie niet op de beelden zichtbaar zijn. Dat is nog best lastig met een groothoeklens, overleg het indien mogelijk met de buren alvorens een camera te plaatsen.

De bewakingscamera moet ook zichtbaar zijn voor voorbijgangers, hoewel je niet verder mag filmen dan je eigen woning is het doorgaans niet zo’n probleem als er een stukje openbare weg op de beelden te zien is. Houd er wel rekening mee dat de privacy van mensen niet geschonden wordt. Wanneer er geluid wordt opgenomen gelden daar speciale regels voor, in de meeste gevallen is dit niet van toepassing op camera’s voor buitengebruik.

Een IP camera voor buiten kan in sommige gevallen beelden lokaal opslaan, maar de opnames zullen in principe online gearchiveerd worden. Zorg er altijd voor dat deze locatie beveiligd is met een sterk wachtwoord en niet zomaar voor iedereen toegankelijk is. Je koopt een beveiligingscamera voor privégebruik, houd de beelden dan ook privé. Bij filmen met een handcamera in publieke ruimtes mag je in principe mensen vastleggen tenzij ze zelf aangeven dat het niet is toegestaan, voor vaste camera’s gelden strengere regels. Vraag het eventueel na bij de politie, anders riskeer je celstraf!

Waar moet je op letten bij een IP camera kopen?

Hier zijn nog enkele tips bij de aanschaf van een IP camera:

  • Let bij een camera buiten op de bestendigheid tegen water, stof en temperatuur.
  • Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Je kunt later verder digitaal inzoomen.
  • Je kunt een IP camera koppelen aan een smart home systeem voor extra functionaliteit.
  • Kies voor een model met back-up accu en ingebouwd geheugen om ook tijdens stroomuitval beelden vast te leggen.

IP camera binnen

Je kunt ook binnen een IP camera instellen voor privégebruik. Zo kun je toezicht houden op de woning, waar je ook bent. Je kunt jouw kinderen in de gaten houden als je van huis bent of de huisdieren bekijken. Wanneer je gasten in huis hebt en de camera is actief moet je daar wel melding van maken, en de camera moet duidelijk zichtbaar zijn. Als je niet weet wat de specifieke voorwaarden zijn, vraag dit dan na bij de leverancier of bij de politie.

Tip: Een IP camera binnen die uitgerust is met een Privacy Shutter kun je met een klepje sluiten wanneer je thuis bent.