Menu
Gezondheid / Lifestyle

Minder stress: probeer deze dingen eens

Stress is ongezond: voor lichaam en geest. Het kan voor gespannen spieren, een negatieve gemoedstoestand en zelfs zware fysieke klachten zorgen. Maar hoe zorg je in een stressvol leven nu voor zo min mogelijk stress? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Dagelijks mediteren

Of je nu ervaren bent in het mediteren of net begint: dagelijks een tiental minuutjes mediteren kan wonderen doen voor je gemoedstoestand.  Het geeft je rust, bezinning, en nieuwe energie om de dag aan te gaan. Wil je het helemaal goed aanpakken, mediteer dan ‘s ochtends, voor de start van je dag, ‘s middags, om nieuwe energie op te doen, en ‘s avonds, om tot rust te komen. Een kleine tien minuten mediteren kan je al evenveel energie geven als 3 uur slaap!

2. Laat de natuur je helpen

Er zijn verschillende natuurlijke producten die stress kunnen verminderen. De meest bekende is misschien wel Cannabidiol-olie. De CBD olie zou stress klachten kunnen verminderen, spieren laten ontspannen, je hoofd rustiger maken en je lichaam over het algemeen meer rust en ontspanning laten voelen. De effecten zijn natuurlijk voor iedereen anders, maar veel mensen zeggen er baat bij te hebben.

3. Concentreer op je ademhaling

Stress let op je ademhaling

Lukt het mediteren niet of kun/wil je er geen tijd voor vrij maken? Probeer dan een paar minuutjes per dag even een momentje rust te pakken om je te concentreren op je ademhaling. Sluit je ogen, en vol de zuurstof je lichaam vullen, en vervolgens bij het uitademen de stress uit je lichaam halen. Een paar minuten, brengen je even uit je hoofd, in je lichaam, en geven je een gevoel van rust. Wanneer je dit een paar keer per dag herhaalt, zul je al snel zien dat je spieren makkelijker ontspannen en dat je meer innerlijke rust ervaart.

4. Let op je gedachten

Wanneer je stress ervaart, heb je al snel de neiging om negatieve gedachten door je hoofd te laten spelen. Probeer jezelf hier bewust van te worden en je hoofd juist te vullen met positieve gedachten. Denk niet ‘ik doe teveel en ben moe’, maar juist ‘ik voel me goed en kan dit aan’. Negatieve gedachten zorgen voor meer stress, terwijl positieve gedachten je de stress (ook al kan deze alsnog aanwezig blijven) minder heftig laten ervaren.

5. Vraag om hulp

Merk je dat je teveel stress ervaart en dat het je op een negatieve manier beïnvloedt? Vraag dan op tijd aan hulp. Ga naar je huisarts of een andere specialist en kijk wat je samen kunt doen om de stress te verminderen.