Menu
Financieel

Hoe verlaag ik mijn maandelijkse gasrekening?

warmtepomp

Je ontkomt er niet meer aan, je kan de televisie of radio niet aanzetten of er wordt gesproken over dat alles steeds duurder wordt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de huizenmarkt. Tien jaar geleden kocht je een mooie vrijstaande woning, voor hetzelfde geld koop je nu een rijtjeswoning. Ook is het wonen zelf aanzienlijk duurder geworden. Neem bijvoorbeeld de gas- en energierekening, deze waren nog nooit zo hoog. Een slimme manier om dit tegen te gaan is het verduurzamen van je huis, bijvoorbeeld door middel van een warmtepomp.

Stijging Gas-en energierekening

Iets meer dan twee jaar geleden begon de stijging van de gas- en energierekening. Als gevolg van de coronapandemie ging men steeds vaker thuiswerken waardoor men thuis meer stookte. De vraag naar gas werd groter terwijl het aanbod niet meegroeide, en dus de prijs steeg.

Twee weken geleden maakte het Algemeen Nederlands Planbureau bekend dat de energieprijzen per 1 juli nog veel meer stijgen. De variabele tarieven gaan met zo’n 25 tot 30 procent omhoog, afhankelijk van de grootte van het huis zal dit gemiddeld neerkomen tussen de 25 en 90 euro per maand. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog die is uitgebroken in Oekraïne. De Europese landen nemen liever geen gas meer af van Rusland, een van de grootste hofleveranciers van gas in Europa. Hierdoor is het aanbod van gas geslonken en als gevolg stijgt de prijs.

Uw huis verduurzamen met een warmtepomp

Zo houdt bijvoorbeeld energieaanbieder Essent rekening met nog hogere prijzen als gevolg van de spanningen rond de oorlog. In de winter wordt er meer gestookt, wat logisch is, kunnen er te korten ontstaan. Een simpel gevolg hiervan is dat de prijzen verder zullen stijgen. Een oplossing om geld te besparen is het verduurzamen van het huis. Dit doet men door het plaatsen van zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.

De bovengenoemde opties zijn een investering, maar zullen meteen besparend zijn. Zo kost het plaatsen van een warmtepomp al gauw €3,000. Maar op de lange termijn haal je dit er wel uit. Over het algemeen is zo’n warmtepomp terugverdiend in 6 tot 10 jaar. Door de stijgende gasprijzen zal deze besparing alleen maar groter worden. Een gevolg op de korte termijn is uw maandelijkse lasten lager worden. Daarnaast helpt men met het verduurzamen van het huis mee om het broeikaseffect tegen te gaan.