Menu
Relatie

Nederlandse stellen beslissen over sterilisatie in de slaapkamer

  • Kwart van Nederlanders boven 35 kiest voor sterilisatie
  • Bespreken hiervan gebeurt binnen de slaapkamermuren
  • Onvoldoende kennis over permanente anticonceptiemethoden onder Nederlanders

Veel Nederlandse stellen die vinden dat hun gezin compleet is, worstelen met de vraag: ‘welk voorbehoedsmiddel gebruiken we?’. De pil (44%) en het condoom (38%) zijn nog altijd de meest gebruikte vormen van anticonceptie bij stellen boven de 35 jaar. Veel stellen hebben echter genoeg van het slikken van hormonen en het gedoe met condooms. Een kwart van hen ziet permanente anticonceptie als een goede oplossing voor anticonceptie, blijkt uit onderzoek van Motivaction dat zij in opdracht van CASA Klinieken uitvoerden onder stellen van 35 jaar en ouder.

ZIJ of HIJ?
Onvermijdelijk ontstaat de discussie wie van de twee zich laat steriliseren. De mening van de vrouw is van doorslaggevend belang tijdens de ‘slaapkamergesprekken’ hierover. In 89% van de gevallen is hun vrouw de enige informatiebron die mannen raadplegen. Mannen praten nauwelijks met anderen dan hun partner over permanente anticonceptie. Ook zoeken zij amper informatie op internet over dit onderwerp.
Voor vrouwen is de mening van hun partner wel van belang, maar zij baseert haar standpunt óók op informatie van de huisarts, internet en gesprekken met familie en vriendinnen. Het overgrote deel van de Nederlandse stellen neemt na gemiddeld twee weken wikken en wegen een besluit of hij of zij de ingreep ondergaat.

Nederlanders onvolledig geïnformeerd over verschillende vormen van permanente anticonceptie
In Nederland laten meer mannen dan vrouwen zich steriliseren. Dit komt omdat meer mensen deze behandeling kennen en door de eenvoud van de ingreep. Veel mensen hebben een achterhaald beeld bij behandelingen voor de vrouw. De keuze valt dan al snel op de man, ook vaak gebaseerd op het argument ‘eerlijke verdeling’. “Ik heb de bevalling gedaan, nu is het zijn beurt!”
Uit het onderzoek blijkt dat maar weinig stellen op de hoogte zijn van de nieuwste patiëntvriendelijke vormen van permanente anticonceptie voor zowel de man als de vrouw. Voor de man is er de non-scalpel methode, waarbij de behandeling zonder gebruik van een scalpel en hechtingen kan worden uitgevoerd. Nog veel meer vooruitgang is er geboekt op het gebied van vrouwensterilisatie. Dit kan tegenwoordig ook zonder narcose, hormonen, snijden, dichtschroeien, littekens of afbinden van de eileiders. Een voorbeeld van een vrouwvriendelijke vorm van permanente anticonceptie is Essure. Dr. Vleugels, gynaecoloog bij de CASA klinieken, vindt het belangrijk dat meer vrouwen weten dat sterilisatie ook zonder opereren mogelijk is. ‘Essure is een goed alternatief voor vrouwen die van hun leven en hun gezin willen genieten, zonder na te hoeven denken over (hormonale) anticonceptie of mogelijke zwangerschap. De behandeling kan binnen 10 minuten in het ziekenhuis worden uitgevoerd zonder dat er een narcose of mes aan te pas komt.’

Onafhankelijke site over sterilisatie
Om een bijdrage te leveren aan het keuzeproces is de website www.sterilisatie.info ontwikkeld. Deze site moet een trefpunt worden voor mensen die permanente anticonceptie overwegen. Hier is allerlei informatie beschikbaar en een speciale ZIJ of HIJ?-tool. Deze tool geeft advies wie van de twee partners de sterilisatie het beste kan laten doen. Voor een persoonlijk vraag of advies kan men via deze site ook per mail contact opnemen met deskundigen.

Hoe werkt Essure?
Essure is een uitkomst voor vrouwen die van hun leven en hun gezin willen genieten, zonder na te hoeven denken over anticonceptie of mogelijke zwangerschap. De behandeling kan binnen 10 minuten in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Zonder operatie, narcose en dichtschroeien of afbinden van de eileiders. In plaats daarvan plaatst een gynaecoloog zachte, flexibele micro-inserts via de natuurlijke weg (vagina, baarmoederhals en baarmoeder) in de eileiders. Drie maanden na de plaatsing vormen het lichaam en de micro-implantaten samen een natuurlijke barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt. De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. De menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed.

In Nederland ondergingen al meer dan 18.000 vrouwen deze behandeling. De groeiende populariteit van Essure is te danken aan de eenvoud van de behandeling en de minimale herstelperiode. De procedure wordt in bijna 90 van de 100 ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.