Menu
Relatie

Nederlandse vrouw vindt ongelijke verdeling huishouden geen probleem

Het overgrote deel van de huishoudelijke taken wordt nog steeds door de vrouw gedaan. Maar slechts 16% van de vrouwen is daar ontevreden over. Dit blijkt uit het onderzoek Het Fijne van Vrouwen dat in opdracht van Sanoma Uitgevers is uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS Nipo.
Zorgzaam zo ziet de Nederlandse vrouw zichzelf vooral. Die eigenschap past het meest bij mij, zegt 50%, gevolgd door betrouwbaar (49%) en eerlijk (47%). In vergelijking met 2005 – in 2000 en 2005 is het onderzoek ook gehouden – is ze minder spontaan en sociaal geworden en juist meer zorgzaam en betrouwbaar. De Nederlandse vrouw legt de focus nu meer op haar eigen omgeving in plaats van op de buitenwereld.
Goede moeder en partner
Dat blijkt ook uit de vraag hoe ze door anderen gezien wil worden. Zei ze in 2005 nog overtuigend als een interessante persoonlijkheid, nu is het meer: een goede moeder, zorgzame partner, goede vriendin. Als ze moet kiezen tussen thuis zijn en uitgaan kiest ze duidelijk voor thuis zijn, nog meer dan in 2000. Haar thuisbasis is belangrijk in haar drukke leven.
Minder tevreden over uiterlijk
Als je aan de Nederlandse vrouw vraagt hoe ze het liefste zou willen zijn, dan noemt ze als eerste vol zelfvertrouwen en aantrekkelijk om te zien. Ze vindt haar uiterlijk dus erg belangrijk, maar is er significant minder tevreden over dan tien jaar geleden. Was in 2000 nog 59% tevreden, anno 2010 zegt slechts 48% blij te zijn met hoe ze eruit ziet. Ze is hier echter niet onzekerder door geworden; ten opzichte van 2005 heeft ze iets meer zelfvertrouwen gekregen.

 

Niets veranderd in het huishouden
Wat het huishouden betreft is er weinig of niets veranderd. Dat wordt nog altijd vooral door de vrouw gedaan. Taken die zij meestal of altijd doet zijn: boodschappen doen, koken, wassen, strijken, opruimen, schoonmaken, kinderen en huisdieren verzorgen.En wat nog het meest opmerkelijk is; vrijwel alle taken worden nog net zo vaak door haar gedaan als in 2005. Dit geldt voor alle vrouwen, ook voor hoger opgeleide en de fulltime werkende vrouwen.

Mannen doen heel weinig
En wat doen de mannen dan? Net als in 2005: vuilnis buiten zetten, kleine huishoudelijke klussen, vaatwasser uitruimen, de financin en de tuin. Meer niet, meestal. Maar zijn vrouwen daar ontevreden over? Nee, eigenlijk niet. En ook dit geldt voor alle vrouwen. Het kan wel beter, maar slechts 16% geeft aan er echt niet tevreden over te zijn.

Breed in kaart gebracht
In het onderzoek Het Fijne van Vrouwen wordt de Nederlandse vrouw breed in kaart gebracht. Hoe ziet ze zichzelf, hoe zou ze willen zijn? Wat vindt ze onmisbaar in het leven, waar geniet ze van? Welke rollen vervult ze, wat is haar levensstijl? En wat zijn haar behoeftes op het gebied van uiterlijke verzorging, mode, woninginrichting, reizen, gezondheid en food? De resultaten van het onderzoek zijn vergelijkbaar met resultaten van onderzoeken uit 2005 en 2000.