Menu
Sport

Dit was de populairste Nederlandse olympiër van deze winterspelen

Dit was de populairste Nederlandse olympiër van deze winterspelen

De olympische vlam is uitgebrand. Twee weken lang werden we vermaakt met topsport terwijl er door de sporters werd gestreden om olympische medailles. In totaal werden er 109 gouden, zilveren en bronzen medailles uitgereikt. Waarbij Noorwegen de meeste olympische ‘plakken’ heeft gewonnen, maar liefst 37 stuks. Daarop volgt Duitsland met 26 olympische medailles, Verenigde Staten staat op de derde plek met 25 stuks en Nederland staat op de zesde plek met 17 olympische medailles. Door de fantastische prestaties van Irene Schouten en Suzanne Schulting, beide met maar liefst vier medailles, zou je denken dat ze ook gelijk de populairste Nederlandse olympiërs waren. Maar is dat wel zo? Uit het onderzoek van Bureau Hanze blijkt dat helemaal niet. Maar als het Irene Schouten en Suzanne Schulting niet zijn, wie was dan wel de populairste Nederlandse olympiër in Beijing?

Nederlandse prestaties

In vergelijking met vorige winterspelen heeft Nederland weer een redelijke prestatie neergezet. Zo werden er met de vorige winterspelen in PyeongChang in totaal 20 medailles gewonnen en met de winterspelen in Sotsji werden er 24 ‘plakken’ verdient. Zo is dus wel een dalende lijn te zien qua medailles, maar dat lag niet aan de motivatie. De atleten hebben alles gegeven sommigen met resultaat, maar andere atleten helaas zonder resultaat. De atleten met de beste prestaties waren deze winterspelen:

  • Irene Schouten (3 gouden medailles, 1 bronzen medaille);
  • Suzanne Schulting ( 2 gouden medailles, 1 zilveren medaille, 1 bronzen medaille);
  • Thomas Krol (1 gouden medaille, 1 zilveren medaille).

Nederlandse prestaties

De populairste Nederlandse olympiër

Desondanks de geweldige prestaties van drie bovengenoemde atleten. Is geen één van deze drie atleten de populairste olympiër van Nederland. De populairste is wel de Nederlander die één keer zilver won op de 1000 meter van de vrouwen: Jutta Leerdam. Leerdam kreeg tijdens de winterspelen maar liefst 438.700 volgers op haar social media accounts erbij en werd daarmee de populairste Nederlander op de winterspelen van 2022. Vooral waren onze Oosterburen te spreken over haar. Zo werd Leerdam in de grote Duitse krant Bild ‘Miss Olympia’ genoemd.

Leerdam was niet de enige die haar sociale media accounts enorm zag groeien, ook Suzanne Schulting kreeg er 209.569 volgers erbij en Irene Schouten 103.052 volgers. Was het dan een verrassing dat Jutta Leerdam de populairste Nederlander was van de winterspelen? Lastig te bepalen, maar hieruit blijkt wel dat je niet per se het beste resultaat hoeft te behalen om het populairst te worden.

Bron: https://www.bureauhanze.nl/leerdam-social-media-kampioen-op-de-winterspelen/