Menu
Sport / Voetbal

Zambia beste van Afrika

De 2012 editie van de Afrika cup is verrassend gewonnen door Zambia. In de finale die door strafschoppen beslist moest worden werd de grote favoriet Ivoorkust verslagen.

Voor Zambia dat nog nooit eerder de Afrika cup won had het ook heel anders kunnen aflopen. In de 70e minuut van reguliere speeltijd kreeg Chelsea vedette Didier Drogba een strafschop. De normaal zo koelbloedige topspits wist dit buitenkansje niet te benutten en werd daarmee achteraf gezien de schlemiel van de avond.

Verlenging

Het was een boeiende finale met kansen over en weer. Doordat geen enkele kans verzilverd werd moest er een verlenging aan te pas komen. Ook in de extra 30 minuten speeltijd waren er genoeg mogelijkheden te noteren voor zowel Zambia als Ivoorkust. De “Olifanten” kregen de grootste kansen maar stuiten constant op Zambia goalie Kennedy Mweene. Toen er na 120 minuten nog steeds niet gescoord was moesten de strafschoppen de beslissing brengen.

Strafschoppen

Didier Drogba, die eerder nog mistte scoorde nu wel. Helaas deden Manchester City verdediger Kolo Toure en Arsenal spits Gervinho dit niet. Stophira Zunzu werd de held van de avond door de beslissende strafschop te benutten. De eindeloze penalty serie eindigde op deze manier met een uitslag van 8-7 in het voordeel van Zambia.