Menu
Ondernemen

4 gepatenteerde uitvindingen die vooral bizar zijn

4 gepatenteerde uitvindingen die vooral bizar zijn

Als je een bijzondere uitvinding doet, kun je dat idee beschermen. Je kunt immers patent aanvragen op een idee. Een aantal relatief recente Nederlands ideeën die men heeft laten vastleggen zijn bijvoorbeeld het Senseo koffiesysteem, de SENZ stormparaplu en beschuit met een inkeping. Op z’n tijd wil met over de gehele wereld echter ook wel eens een idee vastleggen dat totaal niet leidt tot een succesvol product. We hebben vier tamelijk bizarre patenten verzameld.

Nep-bijrijder

Heb jij ook zo’n hekel aan alleen in de auto zitten? Daar dacht iemand wat op gevonden te hebben: de denkbeeldige vriend. Dat is in feite een pop die je als bijrijder op de passagiersstoel naast de chauffeur kunt zetten. Op zijn schoot heeft de denkbeeldige vriend een kastje met laatjes voor spullen die je mogelijk tijdens het rijden van pas zouden kunnen komen. Dat laatste was in feite ook de kern van de uitvinding, maar de uitvinder ging een stapje verder en bedacht de pop erbij.

Alarmvork

Kauw jij je eten wel goed genoeg voordat je het doorslikt? Zo niet, dan komt de alarmvork misschien wel van pas. Dit is een speciale vork met een groen lampje dat aangeeft wanneer je weer een nieuwe hap mag nemen. Zo krijg je de tijd om eerst goed te kauwen op de vorige hap. Blijkbaar had niemand het geduld voor deze uitvinding.

Kuslapje

Hondenparaplu

We hadden het al over de stormparaplu, maar wat te denken van de hondenparaplu? Dit is een plastic scherm dat je hond volledig afschermt van de regen. Het zit vast met een gordel die je om de middel van je hond moet bevestigen. Hoewel het wellicht in eerste instantie vooral een uitvinding voor de hond zelf lijkt, hebben honden eigenlijk niet zo’n last van de regen. Baasjes hebben wel last van de beruchte geur van natte hond. Toch werd de hondenparaplu geen succes.

Kuslapje

Het kuslapje is een soort van condoom voor kussen. Het komt in de vorm van een soort vliegenmepper die je voor de mond kunt houden wanneer je iemand kust. Handig voor mensen die bang zijn om ziek te worden. In coronatijd lijkt dit eigenlijk nog helemaal niet zo’n gekke uitvinding, maar het feit dat niemand het nog ontdekt heeft zegt iets over het succes van het kuslapje.

Niet ieder patent, of octrooi (want zo heet het officieel in Nederland) is dus een groot succes. Dat neemt echter niet weg dat het altijd een goed idee is om je intellectueel eigendom te beschermen, want misschien zit je wel op een pot met goud!