Tips voor het opzetten van je eigen fietsenzaak

Tips voor het opzetten van je eigen fietsenzaak

Nederland is een land waar veel gefietst wordt. Door de hoge bevolkingsdichtheid zijn onze voorzieningen meestal in de nabije omgeving. Tel daarbij de overvolle wegen op, en de fiets pakken is een goede oplossing. Maar er moeten dan wel fietsen worden verkocht en onderhouden. Er is dus behoefte aan fietszaken. Hierbij enkele tips voor het opzetten van je eigen fietsenzaak.

Begin met een plan

Voordat je fietsen gaat inkopen is het belangrijk dat je een ondernemingsplan maakt. Je moet immers weten waar je aan begint. In veel gevallen is er een kapitaalinjectie van een externe partij nodig. In dat geval wordt er meestal ook een plan van je gevraagd. Want met een goed plan weten de betrokken partijen wat je gaat doen. En hoe je dat gaat doen en wat er voor nodig is.

Kies een concept (Verkoop en/of reparatie)

Het is belangrijk dat je een concept kiest. Ga je alleen fietsen verkopen of juist alleen repareren? Of een combinatie van beide. De grote fietsenhandels zijn vaak geduchte concurrenten als het om verkoopprijzen gaat. Maar fietsen die worden gebruikt gaan ook kapot, en leveren dus reparatiewerk op.

Kies niet teveel fabrikanten

Er zijn veel fietsfabrikanten. Als je gaat inkopen is het goed om meerdere partijen te hebben. Hierdoor kun je meerdere prijsklassen aanbieden. Maar ook in de gaten houden of de inkoopprijzen nog marktconform zijn. Kies echter niet teveel fabrikanten. De fietsfabrieken verwachten een bepaalde kwaliteit van jou. Dat moet je dus waar kunnen maken. En het is veel eenvoudiger om alles te weten over twee fietsmerken i.p.v. meer dan twintig. Daarnaast betekent het ook dat je van meer merken, onderdelen op voorraad moet leggen.

Locatie/pand zijn belangrijk

Het is relevant om te weten in wat voor fietsomgeving je je wilt gaan vestigen. In gebieden met veel bos en heide zullen mountainbikes populair zijn. Middenin de stad zijn de ‘normale’ fietsen meer relevant. Daarnaast levert een fietsenzaak in een populair fietsgebied, relatief gezien meer reparatiewerk op. Zeker in de buurt van vakantieparken kun je als fietsenzaak goede zaken doen.

Zorg voor bekendheid

Al ben je nog met de voorbereidingen bezig, is het goed om voor bekendheid te zorgen. Zorg dat de lokale kranten aandacht geven aan de komst van jouw fietsenzaak. Daarnaast kun je vast reclame maken door een folder te verspreiden. En als je de sleutel van je pand krijgt, is het goed om direct voor reclame te zorgen. Dus gevelreclame, vlaggen en dat soort uitingen.

Organiseer de opening

Zijn alle voorbereidingen gedaan? Organiseer dan een leuke opening van de fietsenzaak. Het opzetten van je eigen fietsenzaak is leuk om te doen. Maar uiteindelijk moet het wel gaan lopen. Zorg dat de omgeving van je winkel op de hoogte is van je opening. Nodig mensen uit om te komen kijken. Vraag bijvoorbeeld ook of de vertegenwoordiger van een fabrikant erbij aanwezig wil zijn. In feite is het belangrijk dat je mooie opening organiseert zodat je snel klanten kunt ontvangen.

Het opzetten van je eigen fietsenzaak vereist veel voorbereidingen. Wees je je vooraf bewust dat je veel klanten per week moet hebben om een goede boterham te verdienen. Pak het daarom goed aan en maak je fietsenwinkel tot een succes.